Sobota 27. 07. 2024 11:57:53 | Meniny má Božena

V Bytči vyberali talentovaných športovcov so zdravotnými znevýhodneniami. Chystajú sa na reprezentáciu

Každý deň je príležitosťou na to, aby sme dali možnosť prezentovať sa aj tým z nás, ku ktorým osud nebol práve milostivý. Ich zadosťučinenie sa môže prejaviť v mnohých oblastiach. Reč je o zdravotne znevýhodnených športovcoch, ktorí majú možnosť reprezentovať Slovensko vo futbale. Práve tento výber hráčov prebiehal v meste Bytča.

Michal Szentivanyi|22. máj 2024|11:30:02

Zdroj: archív Občianske združenie SZCPF

Súvisiaci článok
V Ružomberku rozdeľovali dotácie pre rôzne segmenty. Financie poputujú na sociálne aj vzdelávacie oblasti
Čítajte viac >

O výbere talentovaných futbalistov so zdravotným znevýhodnením informovala tlačovou správou hovorkyňa meste Bytča Adriana Brziaková. Práve Bytča sa totiž stala spolupartnerom celoslovenského podujatia „Náboru hráčov so zdravotným znevýhodnením“. Jeho prvý ročník sa uskutočnil v dňoch od piatka 17. až do nedele 19. mája 2024 v športovom areáli Sidónie Sakalovej v Bytči.

„Vybraní športovci tak budú mať možnosť trénovať pod profesionálnym vedením a pripravovať sa do reprezentácie Slovenskej republiky vo futbale," informovala hovorkyňa Brziaková.

SZCPF_z podujatia.jpg Zdroj: archív Občianske združenie SZCPF

Kde sa nápad zrodil?

Iniciatíva zrodu nového športu vznikla pri občianskom združení Slovenské združenie CP futbalu, ktoré je členskou organizáciou Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov. „Hlavným cieľom tohto združenia je rozvíjať a podporovať záujmy športovcov s mozgovou obrnou prostredníctvom futbalu. Slovenské združenie CP futbalu je taktiež členom medzinárodnej federácie parafutbalu, čo mu poskytuje možnosť spolupracovať s podobnými organizáciami v iných krajinách a rozvíjať športové a sociálne aktivity športovcov,“ upozornil zakladateľ združenia a organizátor podujatia Mário Marčan.

Víkend v Bytči na športovisku tak patril niekoľkým zaujímavým aktivitám. Najskôr sa uskutočnil tréning trénerov vo forme prednášok a praktických cvičení. Ďalší deň prebiehal samotný výber hendikepovaných športovcov za asistencie zástupcov medzinárodnej federácie CP futbalu z Veľkej Británie a Nemecka. Počas konca víkendu prebiehala porada o možnostiach ďalšieho rozvoju tohto športu. „Šport má ľudí spájať. Teší ma, že práve náš športový areál sa stal miestom pre inklúziu ľudí so zdravotným znevýhodnením vo futbale, miestom pre ich budúce tréningy a zostavenia pilotnej reprezentácie Slovenska,“ povedal primátor mesta Bytča a zároveň prezident futbalového tímu MFK Bytča Miroslav Minárčik.

SZCPF2.jpg Zdroj: archív Občianske združenie SZCPF

Pod záštitou profesionála

Za zmienku stojí aj fakt, že ambasádorom celého projektu sa stal Dušan Tittel, ktorý je dlhoročným reprezentantom Slovenska vo futbale. Netreba zabúdať ani na to, že projekt CP Football je súčasťou programu paralympijských hier už od roku 1984.


Súvisiaci článok
Žilinský klub prejavil športového ducha aj mimo ihriska: Prémiu 10-tisíc eur daroval na rozvoj mládeže
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť