Sobota 27. 07. 2024 15:37:09 | Meniny má Božena

Z extrému do extrému. Počasie zaradí teplotnú spiatočku a na severe krajiny udrie prízemný mráz

Mnohí pestovatelia rastlín či hospodári sa zrejme počas nedeľného rána 12. mája nebudú dvakrát tešiť. Ich úrodu môže totiž ohroziť prízemný mráz, ktorý zo soboty 11. mája na nedeľu 12. mája zasiahne stred Slovenska. Výnimkou nebude ani Žilinský kraj.

Michal Szentivanyi|11. máj 2024|19:15:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, freepik.com a shmu.sk

Súvisiaci článok
Ako na horskej dráhe. Počasie poriadne zakolíše s teplotami, pripravte si dáždniky
Čítajte viac >

O prízemných mrazoch informoval portál imeteo.sk. Pre niektorých jedincov a rastliny môžu tieto náhle teplotné zmeny spôsobiť akýsi druh šoku. Počas posledných týždňov sme boli skôr zvyknutí na hodnoty, ktoré prekračovali 20 stupňov Celzia. Rozdielom nie sú ani budúce dni, kedy očakávame hodnoty od 20 do 23 stupňov Celzia.

Sila tlakovej výše

Za pokles nočných teplôt zo soboty 11. mája na nedeľu 12. mája môže tlaková výš. Tá bude na niektorých miestach taká intenzívna, že sa ocitneme až pod bodom mrazu. Tlaková výš k nám bude podľa imeteo.sk zasahovať od severu. Svoje urobí aj nevýrazný studený front, ktorý cez naše územie postúpi ďalej na juh. Vec sa má tak, že teplota v rámci Žilinského kraja v noci poklesne na úroveň od 2 do 5 stupňov Celzia.

Screen Shot 05-11-24 at 02.21 PM.JPG Zdroj: shmu.sk

V strehu by mali byť záhradkári a ďalší pestovatelia

Podľa webu imeteo.sk bude mrazivo hlavne na Kysuciach, Orave a Liptove. „Práve tu sa očakáva aj prízemný mráz. Výstrahu prvého stupňa vydal aj Slovenský hydrometeorologický ústav," prízvukuje imeteo.sk. Oteplenie by mala priniesť až noc z utorka 14. mája na stredu 15. mája. Očakávaný prízemný mráz okrem toho nie je v danej ročnej dobe v severskej oblasti zriedkavý, no môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu, a preto by sa mali mať na pozore hlavne hospodári a záhradkári.


Súvisiaci článok
Je zdrojom denného svetla, vitamínu D, ale aj dobrej nálady. Ľudstvo oslavuje medzinárodný deň slnka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť