Sobota 04. 05. 2024 11:48:20 | Meniny má Florián

Dve obce súperia o titul európskej dediny. Na Kysuce preto prišla aj medzinárodná hodnotiaca komisia

Miestni v kysuckej obci Korňa po minulom roku už jasne vnímajú súboj o post Dediny roka. Tento rok je situácia odlišná a Korňania chcú svoje umiestnenie na čele rebríčka obhájiť, no už na európskej úrovni. Svoj kúsok úspechu chce okrem iného aj obec Čičmany, ktorá s Korňou o tento titul súťaží.

Michal Szentivanyi|24. apríl 2024|20:00:09

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová a Pavol Ďurčo

Súvisiaci článok
Titul Dedina roka opäť putuje do Žilinského kraja. Stala sa ňou obec Korňa
Čítajte viac >

O tom, aký veľký dosah táto súťaž má, jasne hovorí aj dianie v obci Korňa. Verejnoprávna televízia RTVS totiž pripomína, že pri príležitosti súťaže Európska dedina roka 2024 prišla do Korne európska hodnotiaca komisia. Tých sem prilákala hlavne spolupatričnosť miestnych, nie ľahké bývanie v horských osadách a podmienkach a tunajšie unikáty. V čele sú teraz obce Korňa a Čičmany. Tie zabojujú o prvenstvo Dediny roka na európskej úrovni a reprezentujú tým pádom aj samotné Slovensko.

4-3ddfd5e90822ae9dd94a5cd65ad4cd09c691d989.jpg Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Starostka sa na príchod komisie pripravila

„Obec sme upratovali, čistili a hlavne na tento deň sme sa tešili,“ povedala pri príležitosti návštevy komisie starostka obce Korňa Marianna Bebčáková. Podmienky na výhru však nebudú totožné s minulým rokom, kedy Korňa v tejto súťaži obstála na výbornú. Kým minulý rok išlo o národný titul, tentokrát sa bude súťažiť o európsky, a teda medzinárodný titul Európskej dediny roka. Podmienky súťaže sa tiež menia aj v tom, že ide aj vízie obce do budúcnosti. „Plánujú aj projekt ako vyhliadku pre telesne postihnutých a starostka má veľmi dobré vízie. Na európskej úrovni máme čo ponúknuť. Táto obec je výnimočná aj tým, že je to približne 80 malých osád roztrúsených v krajine,“ povedala pre RTVS hlavná štátna radkyňa ministerstva životného prostredia Zlatica Csontos Šimoňáková.

Vo vzájomnej konkurencii je až 21 dedín v Európe

O veľkom dosahu súťaže svedčí aj počet súťažiacich dedín v Európe, ktorých je až 21. Slovensku tak budú konkurovať dediny z Luxemburska, Rakúska, Nemecka, či Poľska. Kysuce preto navštívil maďarský spolok urbanistov a rakúsky architekt, ktorých lákali tradičné a trvalo obývané drevenice. „Dobrý vzduch, klíma, dobré miesto na dovolenky, ale takisto dobré miesto pre žitie,“ povedal pre RTVS nadšený člen hodnotiacej komisie a rakúsky architekt Wolfgang Alfons o obci Korňa.

Je už teraz jasné, že komisia neobíde ani ďalších súťažiacich z okolitých krajín. Hodnotiaca komisia sa preto z Kysúc vydá do Rakúska. Na hodnotenie majú čas do konca júna. Výsledky tejto súťaže budú vyhlásené v lete.

4-c44eea13e03be21962b752b30c95d1ba4539ad2d.jpg Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo


Súvisiaci článok
V kysuckej obci Korňa odovzdali ocenenia Dedina roka 2023
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť