Piatok 17. 05. 2024 19:53:02 | Meniny má Gizela, Aneta

Najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky: Cyklisti, mali by ste sa držať týchto pravidiel!

S príchodom teplého počasia a častejšieho slnka pribúdajú na cestách tí najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky - cyklisti. Aby sa správali na cestách zodpovedne, mali by sa držať niekoľkých pravidiel, na ktoré upozorňuje Polícia Slovenskej republiky.

Radka Kostánová|4. máj 2024|09:00:04

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Súvisiaci článok
Turistka uviazla pod Martinskými hoľami. Nebola schopná výstup dokončiť
Čítajte viac >

S príchodom slnečného počasia pribúdajú na cestách tí najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky. Sú to cyklisti, ktorí často porušujú rôzne predpisy. Aby sa na cestách správali zodpovedne, mali by sa držať niekoľkých pravidiel.

Roman Hájek, hovorca prezídia Policajného zboru, apeluje na cyklistov, pretože každý z nich má zodpovednosť za svoje správanie a môže prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a zranení na cestách.

Cyklisti, ktorí plánujú vyraziť na cestu, by sa mali držať týchto preventívnych rád:

  • 1.Dodržiavajte pravidlá cestnej premávky: Cyklisti sú povinní dodržiavať rovnaké pravidlá ako vodiči motorových vozidiel. To znamená, že musia dodržiavať dopravné značky, semafory a prednostné pravidlá.
  • 2.Noste ochrannú výstroj: Noste minimálne cyklistickú prilbu a cyklistické rukavice. Tieto prvky pomôžu minimalizovať riziko zranení v prípade nehody.
  • 3.Buďte viditeľní: Používajte reflexné prvky a svetlá, najmä za zníženej viditeľnosti alebo v noci. To pomáha ostatným účastníkom cestnej premávky vidieť vás včas.
  • 4.Udržiavajte svoj bicykel v dobrom technickom stave: Pravidelná údržba ako kontrola bŕzd, svetiel, pneumatík a iných komponentov je dôležitá pre bezpečnú jazdu.

74632478_605616830268717_1982340888453447680_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

  • 5.Buďte ostražití v blízkosti áut: Buďte pozorní na otvárajúce sa dvere áut. Dodržujte dostatočnú vzdialenosť od ostatných vozidiel.
  • 6.Vyhnite sa jazde pod vplyvom alkoholu alebo drog: Alkohol a drogy zhoršujú reflexy a zvyšujú riziko nehody. Vždy jazdite len v stave absolútnej triezvosti.
  • 7.Dodržiavajte predpísané cesty: Vyhýbajte sa jazde po chodníkoch, kde to nie je povolené, a dodržiavajte vyznačené cyklistické trasy.
  • 8.Buďte ohľaduplní voči ostatným účastníkom cestnej premávky: Nepoužívajte slúchadlá alebo telefón počas jazdy a buďte pripravení reagovať na neočakávané situácie.
  • 9.Zlepšite svoje jazdné schopnosti: Nepreceňujte svoje schopnosti a začnite s jazdami po menej frekventovaných cestách.

Medzi najčastejšie porušenie predpisov u cyklistov patrí: jazda pod vplyvom alkoholu, jazda na červenú, odmietnutie dychovej skúšky, jazda po chodníku a nevybavenie bicykla predpísaným osvetlením za zníženej viditeľnosti.

Hovorca dodal, že bezpečnosť by mala byť vždy na prvom mieste. Cyklisti, pamätajte na to.


Súvisiaci článok
Nezodpovedný vodič na Kysuciach. S alkoholom v krvi si veselo sadol za volant, prišlo obvinenie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť