Piatok 26. 04. 2024 14:50:55 | Meniny má Jaroslava

Meteorológ sa obáva, že podobne teplé zimy sa na severe stanú štandardom. Zvykať si budú musieť aj zvieratá

Viacerí obyvatelia Žilinského kraja určite postrehli, že s počasím sa začiatkom roka 2024 niečo deje. Nezvyčajne vysoké teploty, priskoro kvitnúce niektoré rastliny či povodne už vo februári. Práve tieto fenomény nás nútia zamyslieť sa nad ľudskou činnosťou ako takou, ktorá významne ovplyvňuje životné prostredie a koniec koncov aj počasie. O tomto a mnohom ďalšom sme sa rozprávali s meteorológom a profesionálnym horským sprievodcom Miroslavom Žiakom. Ten sa obáva, že podobne teplé a krátke zimy sa u nás stanú štandardom.

Michal Szentivanyi|14. marec 2024|18:00:01

Zdroj: Instagram.com/Miroslav Žiak a freepik.com

Súvisiaci článok
Ďalší pokrok: Na rozbúrenej rieke Revúca začali so zabezpečovacími prácami
Čítajte viac >

Za posledný mesiac sme boli v okolí Žiliny svedkami nadpriemerných teplôt, na to, že išlo len o február. Ako si vysvetľujete tento jav?

„Nadpriemerné teploty, ktoré sme zaznamenali v Žiline, môžu byť výsledkom niekoľkých faktorov, vrátane krátkodobých meteorologických anomálií, ale tiež nás môžu upozorňovať na dlhodobejšie zmeny klímy. Jedným z hlavných dôvodov môžu byť zmeny v globálnych oceánskych a atmosférických vzorcoch, ako je napríklad fenomén El Niño alebo La Niña, ktoré majú schopnosť ovplyvňovať počasie na celom svete. Zatiaľ čo sú tieto javy prirodzenou súčasťou klimatického systému Zeme, ich intenzita a frekvencia môžu byť zosilnené ľudskou činnosťou. Výsledkom je, že aj malé zmeny v týchto systémoch môžu mať veľké dopady na lokálne počasie, vrátane teplotných extrémov, ako sme ich mohli pozorovať v Žiline. Tento a uplynulý rok dosahoval fenomén El Niño vysoké hodnoty."

V mesiaci február sa udiala ešte jedna znepokojujúca vec. Pri Ružomberku sa mimoriadne rozvodnila rieka Revúca. V tomto okrese boli tiež vydané viaceré hydrometeorologické výstrahy II. a III. stupňa. Máme sa do konca jari obávať, že sa tento stav rozšíri do ďalších okresov?

„Tento jav nebol izolovaný len na jednu oblasť, keďže viaceré hydrometeorologické výstrahy II. a III. stupňa boli vydané aj v iných častiach Slovenska. Počas februára je ešte priskoro, aby dochádzalo k bleskovým povodniam v dôsledku topenia snehu. Až jar je obdobím, kedy sa príroda prebúdza a s ňou je aj zvýšený výskyt zrážok a topenia snehu. Je dôležité sledovať vývoj počasia a aktuálne výstrahy vydané Slovenským hydrometeorologickým ústavom. Predpovede počasia a hydrologické situácie by mali byť pre obyvateľov v rizikových oblastiach orientačným bodom pre prípadnú potrebu evakuácie alebo prijatie iných bezpečnostných opatrení."

Screen Shot 03-10-24 at 12.34 PM 002.JPG Zdroj: Instagram.com/Miroslav Žiak

Ako hodnotíte začiatok roka 2024 z hľadiska teplôt. Viete to porovnať s poslednými piatimi rokmi? Január bol totiž v Žiline charakteristický hlavne ráznymi premenami počasia zo dňa na deň.

„Január a február boli v Žiline charakteristické najmä nadpriemerne vysokými teplotami a to je niečo, čo sme v posledných piatich rokoch nezaznamenali v takej intenzite. Priemerná denná teplota vzduchu v Žiline počas januára bola okolo -2 stupňov Celzia a šokujúcejší bol február, kedy priemerná denná teplota vzduchu v Žiline neklesla pod 0 stupňov Celzia. Väčšina dní bola teplota medzi 4 až 8 stupňami Celzia. Posledné dni dokonca až 12 stupňov Celzia."

Je šanca, že sa v Žilinskom kraji ešte nejakým zázrakom dočkáme snehu? A ak áno, nespôsobí jeho rýchle topenie už spomínané povodne a ďalšie hydrometeorologické výstrahy či iné nebezpečenstvá?

„Podľa strednodobých a dlhodobých predpovedných modelov sa už nedá očakávať príchod väčšieho sneženia a takmer určite už nepríde dlhšie trvajúca zimná perióda. Avšak koniec zimy a začiatok jari často sprevádzajú frontálne systémy so snežením a krátkodobou snehovou pokrývkou. Tým pádom sa bleskové povodne nedajú vylúčiť."

Je toto nový trend, že bude tuhá zima so snehom končiť de facto už začiatkom februára

„Ako som už spomenul, tento rok sa podobný scenár očakával v súvislosti s fenoménom El Niño. Ale v dôsledku klimatických zmien budú podobné zimy u nás už štandard."

Screen Shot 03-14-24 at 11.21 AM_1600x1200.JPG Zdroj: Instagram.com/Miroslav Žiak

Bude podľa vás jar v rozmedzí mesiacov marec až apríl na severe Slovenska teplotne opäť nadpriemerná, alebo sa máme pripraviť na zotrvanie pri tunajších hodnotách denných teplôt od 8 do 10 stupňov Celzia?"

„Marec zatiaľ vyzerá teplotne okolo 10 stupňov Celzia. Počas apríla by sa malo ešte viac otepliť. Nič však zatiaľ nenasvedčuje prílevu ďalšieho arktického vzduchu."

Zmätie čoraz teplejšie počasie aj zvieratá alebo rastliny, ktoré sa začínajú objavovať či kvitnúť podstatne skôr, ako by bežne mali? Čo šokujúce ešte môžeme očakávať v tomto teritóriu rastlín v dôsledku skorej jari?

„Fauna a flóra má schopnosť adaptácie na aktuálne klimatické pomery. Počas evolúcie vždy prežili druhy, ktoré sa dokázali prispôsobiť. Tento scenár sa bude opakovať aj teraz. Najskôr dôjde k migrácii živočíchov a posun vegetačných stupňov. Ak sa druhy neprispôsobia, dôjde k ich vyhynutiu. Bohužiaľ sme teraz svedkami veľmi rýchleho procesu zmeny klimatických pomerov."


Súvisiaci článok
Uvidíme v najbližších dňoch ešte sneh? Meteorológovia dávajú šancu len hornatým územiam na severe
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť