Sobota 27. 07. 2024 04:13:48 | Meniny má Božena

Michal zo Sihelného potrebuje vašu pomoc. Ako malý prišiel o polovicu ruky, rozbehla sa preto zbierka

Michal mal len dva a pol roka, keď sa mu náhle obrátil celý svet na ruby. Každé dedinské dieťa v minulom storočí určite zažilo udalosť menom zabíjačka a bol pri nej aj Michal z obce Sihelné. Jeho mladosť však po tejto veľmi utrpela. Michal totiž pri nečakanej nehode prišiel o polovicu ľavej ruky až po lakeť. Teraz sa však pre už 29-ročného Michala otvárajú dvere nádeje v podobe zbierky.

Michal Szentivanyi|20. február 2024|12:02:02

Zdroj: donio.sk

Súvisiaci článok
Snúbenci stratili ilúzie na vytvorenie vlastného domova. Pod nešťastný požiar ich novostavby sa podpísala chyba na plynovom ohrievači (FOTO)
Čítajte viac >

Zbierku na portáli Donio.sk organizuje sám Michal. Pre potenciálnych darcov rozpísal svoj životný príbeh na niekoľko riadkov. Michalovi sa obrátil svet hore nohami po tom, ako mu počas zabíjačky na dedine mlynček zomlel ľavé predlaktie, ktoré mu následne doktori museli amputovať do výšky lakťa. S týmto postihnutím tak už žije podstatne dlhšie, ako bez neho.

5c8aef65-9bc7-4928-a633-e3d19c0d377b.jpg Zdroj: donio.sk

Protézy, s ktorými fungoval doteraz, sú pre bežné činnosti nepoužiteľné a plnia len estetickú funkciu

Dnes, už o niekoľko desiatok rokov neskôr, má Michal Kolčák z obce Sihelné z okresu Námestovo 29 rokov a počas svojho života mal od poisťovne hradené iba estetické protézy. Tie boli vlastné nepoužiteľné a fungovali len ako estetická výplň v rukávoch oblečenia. Práve preto dnes prosí Michal o pomoc formou zbierky, ktorá mu môže život značne skvalitniť. Ide totiž o zbierku na nákup bionickej protézy. Tá funguje na motoročekovom princípe a jej využitie by Michal ocenil pri každodennom živote a rôznych variáciách činností.

2f081837-ffd9-43d6-9e83-7f30b6820e14.png Zdroj: donio.sk

„Kvôli tomu, že jeho kompenzačná pomôcka nebola určená na funkčnú pomoc, musel sa Michal naučiť už v skorom detstve vykonávať bežné úkony iba jednou rukou, prípadne si všetko pridržiaval ústami, nohou, alebo kýpťom. Či už to bolo viazanie šnúrok na topánkach, zipsovanie zimnej bundy alebo rysovanie na geometrii v škole. Všetko to a ešte oveľa viac musel Michal robiť inak ako my, ktorí máme obe funkčné ruky," píše sa na webe donio.sk.

Traumu mu spôsobila skúsenosť na prijímačkách či počas autoškoly

Treba povedať, že s pribúdajúcim vekom nachádzal Michal aj množstvo sklamaní a tráum, ktoré mu spôsobilo toto postihnutie. Prvá z mnohých takýchto skúseností bola pri pohovore na strednú školu, kde ho odmietali zobrať, pretože by vraj nezvládol praktické predmety. Podobnú skúsenosť nadobudol pri vyučovaní počas autoškoly, kde sa Michal učil šoférovať. „Musel si vymyslieť svoju metódu, ako si pridržať volant kolenom počas prehadzovania rýchlostí na manuálnej prevodovke. A robí to tak dodnes," pokračuje portál donio.sk. Postihnutie sa snažil riešiť aj na úradoch práce a súvisiacich inštitúciách, kde má ako ťažko zdravotne postihnutá osoba nárok na podobnú pomoc.

Poisťovňa a úrady mu nepomôžu, už na to nemá vraj nárok

Úrady však boli doteraz neoblomné a Michala odbili vždy argumentom o tom, že za desiatky rokov sa s postihnutím mal naučiť žiť a preplácanie pomôcok sa skomplikovalo. V hre bola pritom aj žiadosť o osobnú asistenciu v snahe osamostatniť sa. „Poisťovňa mu žiadosť o preplatenie takejto protézy zamietla s dôvodmi, že jeho ľavá ruka o ktorú prišiel, nebola dominantná končatina a takýto typ protézy sa prepláca poisťovňou v prípade, ak o ňu pacient požiada dva roky po úraze. Michal je pre nich už teda prípad, ktorý v poisťovni nemá riešenie," pokračuje web donio.sk.

Screen Shot 02-19-24 at 04.16 PM.JPG Zdroj: donio.sk

Nádej v podobe bionickej protézy

Michal sa už preto dva roky snaží o získanie bionickej protézy, ktorá by mu uľahčila bežné úkony počas dňa. Sú tu však pracovníci protetiky, ktorí Michala veľmi podporujú a vyzývajú ho k tomu, aby o protézu zabojoval aj týmto spôsobom. Vidia v ňom totiž veľký potenciál a na skúšobných analýzach, kedy zisťovali, či by bol Michal schopný toľko rokov po úraze ovládať druhú pohyblivú končatinu, videli, že by mu to išlo. Vyrobili tak pre neho aj prototyp takejto protézy. Ten však musí po mesiaci vrátiť, no nevie si už predstaviť život bez tejto pomôcky. To je vlastne dôvod celej zbierky.

Michal z Oravy tak potrebuje nazbierať na úhradu tejto kompenzačnej pomôcky 33 994 eur. Tieto peniaze mu totiž poisťovňa odmieta preplatiť.

eaf44d05-4eb0-44c7-b3f7-7f0e2e61da96_1600x906.jpg Zdroj: donio.sk

Michalovi môžete v zbierke pomôcť na tomto odkaze.


Súvisiaci článok
Mladému Kolumbijcovi sa zrútil svet. V Žiline chcel študovať leteckú dopravu, teraz potrebuje pomoc
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť