Sobota 27. 07. 2024 04:18:11 | Meniny má Božena

Inovácie v žilinskej nemocnici. Včielky, chobotnice a virtuálna realita zlepšujú liečbu malých pacientov

V žilinskej nemocnici s nadšením a radosťou podporujú šikovné inovácie, ktoré dokážu zmierniť bolesť malých detí. Pacientom tak dokážu pomôcť a čo najviac im spríjemniť činnosti, ktoré musia absolvovať.

Radka Kostánová|2. december 2023|17:00:16

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Tri sestričky zo žilinskej nemocnice odišli tento týždeň do dôchodku. Pracovali tam viac ako 40 rokov
Čítajte viac >

Bolesť v nemocnici môže deti traumatizovať na dlhé roky. Niektoré dokonca tak veľmi, že budú odmietať pravidelné návštevy doktora, čo nie je vhodné. Žilinská nemocnica sa preto na Facebooku podelila o skvelú novinku.

Ako informuje nový hovorca žilinskej nemocnice, Karol Zahatlan, na detských pacientov, ktorým sestričky potrebujú pichnúť injekciu či zaviesť kanylu, čaká po príchode na pediatrické oddelenie včielka Buzzy či malá „chobotnička“.

„Zdravotnícka pomôcka s prevedením včielky a lienky po spustení vibruje. Vnímanie bolestivých podnetov znižuje tak, že obmedzuje vedenie bolestivých vnemov aktiváciou iných nervových vlákien daného nervu. Využívajú sa pri tom vibrácie i chlad a vychádzajú z lekársky uznávaného princípu, takzvanej Vrátkovej teórie vedenia bolesti,“ doplnil hovorca.

Sú to šikovní pomocníci

Všetky tieto inovácie sú šikovnými pomocníkmi. Ďalšou je „chobotnička“, ktorá slúži ako nadstavec na inzulínové pero, ktorý sa nasúva na univerzálne krátke ihly. Šikovná posila znižuje stres z vpichu, prakticky vylučuje vznik modrín a umožňuje aj vpich do oblasti s nízkym množstvom podkožného tuku.

Najnovšou a najzaujímavejšou novinkou, ktorá sa na oddelení objavila, sú rozhodne špeciálne okuliare, cez ktoré sa pacienti môžu preniesť do virtuálnej reality. Vďaka okuliarom sledujú rozprávky alebo kreatívne detské videá.

Zahatlan túto milú správu uzatvára s tým, že tieto úžasné inovatívne pomôcky slúžia pacientom vďaka mimoriadnemu gestu detičiek. Postarali sa o ne žiaci Základnej školy Lichardova 24 v Žiline, ktoré vlani pripravili krásne vianočné trhy s charitatívnou zbierkou.


Súvisiaci článok
Október v žilinskej nemocnici priniesol 104 rozkošných bábätiek. Po prvýkrát však žiadne dvojičky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť