Sobota 27. 07. 2024 00:28:06 | Meniny má Božena

Kandidát Demokratov Miloš Somorovský: Spoločnosť je v stave agónie a polarizovaná. Sme na križovatke a voľby rozhodnú

Miloš Somorovský vstupuje do politiky na kandidátke strany Demokrati. Hovorí, že nadchádzajúce voľby budú mimoriadne dôležité, pretože opäť stojíme na križovatke. Podobne, ako v roku 1998 sa krajina rozhodne, či chce zostať modernou demokraciou západného typu, alebo sa bude uberať cestou autoritárskych režimov, ako sú v Rusku, Bielorusku, alebo aj v Maďarsku. Ak dostane dôveru, jeho prioritou bude boj s korupciou a školstvo.

Inzercia |18. september 2023|17:21:51

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

  • Oslovila ma moja strana DEMOKRATI, či by som nemal záujem kandidovať do Národnej rady SR. Ponuku som prijal.

Doteraz ste sa politike nevenovali, alebo áno?

  • Ja som sa venoval prevažne podnikovej sociálnej politike. V minulosti som pôsobil ako predseda Základnej organizácie odborového zväzu (OZ) a bol som aj členom rezortného predsedníctva OZ. Snažil som sa hájiť oprávnené záujmy zamestnancov. Čo sa mi aj darilo.

Aká je Vaša profesia?

  • Vyštudoval som Pedagogickú fakultu na Univerzite Komenského Bratislava a v súčasnej dobe pracujem v školstve. V okrese Trenčín mám na starosti školské športové súťaže ako ich koordinátor. V Slovenskej asociácii športu na školách zastávam funkciu okresného predsedu a som aj predseda disciplinárnej komisie s celoslovenskou pôsobnosťou. V Centre voľného času vediem športové krúžky.

V akom stave sa momentálne nachádza naša spoločnosť? Prečo budú tieto voľby dôležité?

  • Naša spoločnosť sa nachádza v stave agónie a je polarizovaná. Po covidovej kríze ako keby sme sa nevedeli vrátiť do „starých koľají“. V spoločnosti vládne napätie. Sme v očakávaní ako dopadnú nasledujúce voľby. Budú minimálne tak dôležité ako tie predchádzajúce, alebo tie v roku 1998. Sme znova na križovatke a voľby pravdepodobne rozhodnú, ktorým smerom sa vyberie naša krajina. Či budeme aj naďalej zdieľať hodnoty s civilizovanou západnou časťou Európy, alebo sa prikloníme k Rusku.

Ktorým oblastiam sa chcete najmä venovať?

  • Pre mňa je absolútnou prioritou boj s korupciou. Sám som sa vo svojom profesijnom živote stretol s nekalými praktikami nadriadených. Nebál som sa však poukazovať na rodinkárstvo a protekcionalizmus. Postavil som sa proti bossingu na pracovisku. Vždy som stál na strane slabších a zraniteľných. Aj keď sa zamestnanci báli ozvať, ja som sa ozval za nich. Čelil som vyhrážkam, zastrašovaniu aj intrigám. Vďaka mojej iniciatíve sa problém bossingu na pracovisku podarilo vyriešiť a dnes pracujeme v tvorivej a priateľskej atmosfére. Ďalšou mojou prioritou je školstvo. Veľký problém začína byť šikana a najmä kyberšikana medzi žiakmi. Vznikajú detské gangy. Ako príklad by som uviedol Malinovo, alebo najnovšie Hlohovec. Stretávame sa s prípadmi kedy deti prinesú do školy sekeru s úmyslom zabíjať. Na ZŠ v Mníšku nad Hnilcom mal takýto žiak dokonca komplicov. A to je iba vrchol ľadovca. Tento stav ma znepokojuje. Moje pracovisko prišlo s iniciatívou prednášok na základných školách na tému šikana a kyberšikana. V okrese Trenčín diskutujem so žiakmi základných škôl o týchto problémoch. Žiaci takmer vôbec nič nevedia o trestno-právnej zodpovednosti agresora v prípadoch šikany. So študentami stredných škôl hovorím o riešení konfliktov a efektívnej komunikácii. Táto naša iniciatíva sa stretáva s pozitívnym ohlasom. Ale sme iba na začiatku. Bude treba spraviť oveľa viac.

Ste športovec a pracujete s deťmi. Školstvo, šport a sociálne problémy sú dlhodobo finančne poddimenzované a akoby na okraji záujmu politikov. Je to tak?

  • Máte pravdu. Politici sa väčšinou o všetko zaujímajú hlavne pred voľbami. Po voľbách je zasa takmer vždy všetko po starom. Chystá sa však veľká reforma školstva a tam vidím svetlo na konci tunela. Do školstva bude treba prilákať nie len kvalitných učiteľov, ale každá škola by mala mať svojho psychológa, sociálneho pedagóga, sociálneho pracovníka, prípadne aj zdravotníckeho zamestnanca. Čo sa týka športu na školách strana OĽaNO prišla s iniciatívou tretej hodiny telesnej výchovy. Hneď sa ohradilo veľa riaditeľov ZŠ, že na to nie sú vytvorené podmienky. Veľa škôl nemá ani len telocvične a ani dostatočný počet kvalifikovaných učiteľov telesnej výchovy. V tomto smere mi chýba akosi racionálna postupnosť. Ak chceme niečo zlepšiť musíme najskôr zmapovať situáciu, vytvoriť vhodné podmienky a až potom sa dá dobrá vec zrealizovať. A nie robiť to naopak.

Prečo u nás dlhodobo šport upadá? Je to iba otázka chýbajúcej infraštruktúry a nedostatku peňazí?

  • Nejde iba o peniaze (aj keď aj to je jeden z hlavných problémov). Ďalší dôvod je, že deti majú v dnešnej dobe oveľa viac možností na zábavu než sme mali kedysi my. Veľkou konkurenciou sú napr. počítače, mobilné telefóny, počítačové hry a sociálne siete. Problém je aj to, že športu sa venujú prevažne deti z majetnejších rodín. Chýbajúca infraštruktúra je tiež problém. Uvediem jeden príklad. Na sídlisku kde bývam sa nachádza základná škola, ktorá mala veľmi zanedbané ihrisko. Cez poslancov mestského zastupiteľstva sa mi podarilo presadiť výstavbu multifunkčného športoviska. Odkedy je ihrisko k dispozícii verejnosti je takmer vždy plné detí. Niekedy stačí malý impulz a veci sa vedia dať do pohybu.

Aké konkrétne návrhy budete presadzovať na zlepšenie tohto stavu?

  • Podstatné je aby každá základná a stredná škola mala svoju funkčnú telocvičňu. Dôležité je, aby na školách učili telocvik zanietení a motivovaní učitelia telesnej výchovy, ktorí dokážu deti prilákať k športu. Zanietení a motivovaní telocvikári znamená aj dobre zaplatení. A to sme zasa pri peniazoch. Takže sa neustále točíme v začarovanom kruhu.

Slovenské školstvo je tiež dlhodobo v kríze. Súhlasíte?

  • Školstvo často zrkadlí nálady v spoločnosti. Ako som už uviedol, nezaplatení pedagógovia strácajú motiváciu. A nič na tom nemení ani zvyšovanie platov, keďže inflácia je stále vysoká. Veľa absolventov pedagogických fakúlt si hľadá zamestnanie mimo školstva. Povolanie pedagóg stráca na atraktivite a upadá na spoločenskom rebríčku. Ale to nie je nič nové. Je to dlhodobý trend.

Je problém najmä v tom, že pre kvalitných pedagógov nie je práca v školstve dostatočne finančne motivujúca? Ako by ste mladých motivovali, aby zostali pracovať v školstve?

  • Okrem dostatočného finančného ohodnotenia by hlavne pre mladých boli zaujímavé benefity. Napríklad náborový príspevok, alebo výhodnejšie nájomné bývanie resp. príspevok na bývanie. Pre starších pedagógov by boli dobré rehabilitačné pobyty na podporu duševného zdravia. Bolo by potrebné pozerať sa aj do zahraničia. Fínsky model školstva je veľmi úspešný. Mohli by sme sa inšpirovať možno práve tam.

Prečo ste sa rozhodli práve pre Demokratov? Čím je Vám táto strana blízka?

  • Ja som sa nikdy politicky neangažoval, ale o politiku som sa zaujímal už od svojho detstva. V časoch socializmu som bol s komunistami v antagonistickom protiklade (povedané ich jazykom). Po nežnej revolúcii som bol sklamaný zo smerovania krajiny. Obdobie mečiarizmu považujem za obdobie temna. Nádej nám priniesol Mikuláš Dzurinda so svojou SDKÚ. Bohužiaľ nádej vystriedalo znova sklamanie. Demokratické sily premárnili svoju šancu. Prišiel Fico a ja som vedel, že je zle. V roku 2018 som sa rozhodol, že sa budem politicky angažovať. Za týmto účelom sa mi videla vhodná strana SPOLU do ktorej som vstúpil hneď po jej zaregistrovaní. Do volieb 2020 sme sa spojili so stranou PS a na kandidátku som sa nedostal. Po neúspešných voľbách veľa ľudí stranu opustilo. Ja som ale k nim nepatril. Ja z boja len tak ľahko neutekám. V strane som zotrval. V roku 2023 sa k nám pridali odídenci z OĽANO a strany Za ľudí. Strana sa premenovala na „DEMOKRATI“. Takže ja som sa nerozhodol pre Demokratov, ale skôr naopak. Strana mi je blízka pre svoje hodnoty. Podporujeme pevné ukotvenie SR v EÚ a NATO (nikdy som si nemyslel, že toto smerovanie budeme musieť ešte znova niekedy riešiť). Odmietame totalitu v podobe komunistických a fašistických tendencií, ktoré nám ponúkajú niektoré politické strany a ich lídri. Strana Demokrati odsudzuje Ruskú agresiu na Ukrajine. Týmto všetkým mi je strana blízka.

Ako sa pozeráte na súčasnú slovenskú politiku? Nechýbajú jej v posledných rokoch hodnoty a slušnosť?

  • Naša politická scéna je v neutešenom stave. Tí, ktorí krajinu roky rozkrádali sa teraz snažia presvedčiť ľudí, že sú neprávom perzekvovaní. Dobre vedia, že určitá časť spoločnosti im to uverí. Viem si celkom živo predstaviť, ako sa na tej ľudskej naivite zabávajú. V skutočnosti sa však veľmi boja. Vedia totiž čo napáchali. Ľudia sú z politiky a politikov unavení. Už neveria ani politikom, ktorí sa úprimne snažili a snažia dostať našu krajinu z marazmu. Bohužiaľ mali sme tu covidovú krízu a vojnu na Ukrajine. Dôsledky pociťujeme doteraz a koniec je v nedohľadne. Vládnuť v takto zložitom období bolo veľmi ťažké. Smer a SNS vládli v čase relatívnej prosperity a na životnej úrovni obyvateľstva sa to výrazne neprejavilo. Prišla nová vláda a s ňou aj covidová kríza. Tá nám nastavila zrkadlo. Namiesto efektívnej pomoci ľuďom si niektorí lídri vládnucich politických strán začali pomeriavať egá, vládol chaos, bezbrehý populizmus a často amaterizmus vo vládnutí. Bolo by dobré, keby do politiky prišli aj nové tváre, ktoré by priniesli „čerstvý vietor“. Veď v podstate už roky sa tváre politikov nemenia. Stále sú tam tí istí. Akurát občas niektorí zmenia politickú stranu. Prebiehajú zo strany do strany. V konečnom dôsledku sa ale nič nemení. Klamstvá, arogancia moci a hádky stále pokračujú. Voličom v nadchádzajúcich parlamentných voľbách odporúčam aby sa viac zaujímali o kandidátov na kandidátkach ich preferovaných politických strán. Možno by bolo dobré viac ako o volebné programy (papier znesie veľa) sa zaujímali o životné príbehy kandidátov z ich regiónov. Ľudí o ktorých vedia, že robia niečo užitočné pre svoju komunitu, obec, mesto či región. A dali im svoj hlas. Určitá obmena by možno pomohla politickej kultúre.

somorovsky_milos.png

Kto je Miloš Somorovský? Je rodený Trenčan. Vyštudoval sociálnu prácu na Univerzite Komenského v Bratislave. Pracuje v CVČ ako vedúci športových záujmových útvarov a súbežne ako koordinátor školských športových súťaží. V Slovenskej asociácii športu na školách zastáva funkciu okresného predsedu a predsedu disciplinárnej komisie s celoslovenskou pôsobnosťou. Organizačne zabezpečuje aj niektoré vedomostné olympiády.

Za svoju aktívnu činnosť bol v roku 2021 ocenený medailou Ivana Branislava Zocha, ktorú mu udelila Slovenská asociácia športu na školách. V roku 2020 obdržal ďakovný list od primátora mesta Trenčín Richarda Rybníčka za úspechy dosiahnuté pri výchove a vzdelávaní mladej generácie občanov mesta Trenčín.

V nadchádzajúcich parlamentných voľbách 30. septembra kandiduje do NR SR za stranu Demokrati.

Objednávateľ: Miloš Somorovský, Halalovka 7863/61A Trenčín 911 08.


Súvisiaci článok
Študenti vyzývajú Kollára, Matoviča a Danka, aby vrátili titul
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť