Sobota 27. 07. 2024 06:05:56 | Meniny má Božena

Začala sa výstavba nového multifunkčného športového centra v Žiline. Jeho dokončenie je naplánované na začiatok roka 2025

Multifunkčné športové centrum začala v pondelok 18. septembra v Žiline stavať Žilinská univerzita v spolupráci so žilinskou radnicou. Podľa rektora UNIZA, Jána Čelka, si stavba vyžiada investíciu viac ako 7,5 milióna eur a jej dokončenie je naplánované na január 2025. Celkové náklady na projekt, vrátane pozemku, sú takmer 11 miliónov eur. Foto: Juliana Krčulová / SP21

Juliana Krčulová|18. september 2023|17:30:02


Súvisiaci článok
Cena SMS lístka v žilinskej MHD výrazne klesne. Dopravný podnik mesta Žiliny navrhuje zmenu tarify
Čítajte viac >

Nové multifunkčné športové centrum s diváckou kapacitou až 1 500 miest doplní priestor atletického štadióna, v ktorom je sústredená aj ďalšia športová infraštruktúra.

„Centrum bude spoluvytvárať zázemie vysokoškolských internátov, novej menzy a univerzitnej knižnice UNIZA. V rámci výučby sa športu venuje pravidelne približne 40 percent študentov univerzity. Naším spoločným cieľom je nielen podpora športových aktivít masového, výkonnostného a vrcholového univerzitného športu, ale taktiež vzdelávanie a príprava mladej generácie športovcov,“ spresnil pre TASR rektor UNIZA, Ján Čelko.

Obrázok WhatsApp 2023-09-18 o 17.03.572.jpg

Centrum bude spĺňať náročné požiadavky na organizovanie medzinárodných športových podujatí do úrovne majstrovstiev Európy, pričom poskytne profesionálne podmienky pre basketbal, volejbal, florbal, futsal, hádzanú a aj doplnkové športy, napríklad atletiku, tenis, bedminton či stolný tenis.

Tréningové priestory a zariadenia budú podľa slov Čelka využívať Ústav telesnej výchovy UNIZA a športové kluby AC UNIZA, ktoré sú organizátormi významných celoslovenských akademických športových podujatí, ako sú univerziáda SR, akademické majstrovstvá SR či finále univerzít SR.

Obrázok WhatsApp 2023-09-18 o 17.03.32.jpg

Primátor Žiliny Peter Fiabáne pripomenul, že dlhodobým zámerom mesta je podporovať žilinských športovcov a vytvárať pre nich kvalitné podmienky.

„Som nesmierne rád, že sme sa s UNIZA pustili do projektu nového centra, ktoré bude spĺňať najvyššie medzinárodné štandardy. Verím, že k atletickému štadiónu, ktorý sme spoločne otvárali pred rokom, sa už čoskoro pridá ďalšie moderné športovisko,“ skonštatoval.

Obrázok WhatsApp 2023-09-18 o 17.03.573.jpg

Projekt športového centra finančne podporil aj Fond na podporu športu, a to sumou päť miliónov eur. Na ďalšom financovaní sa podieľali UNIZA a žilinská radnica.

„Od roku 1993 je to podľa mojich vedomostí najväčšia verejná investícia, ktorá smeruje do športovej infraštruktúry v Žiline. Športová hala by mala slúžiť nielen akademickej obci a lokálnym športovým klubom, ale aj športovým reprezentáciám Slovenskej republiky vo viacerých palubovkových športoch,“ dodal predseda správnej rady Fondu na podporu športu, Ladislav Križan.

Zhotoviteľom stavby je spoločnosť ODU Trade, ktorá je súčasťou holdingu TERAZ.

Obrázok WhatsApp 2023-09-18 o 17.03.574.jpg


Súvisiaci článok
Pracovná atraktivita Žilinského kraja za poslednú dekádu klesla. Stal sa tretím najmenej lákavým miestom pre zamestnanie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť