Recepty starej mamy: Toto sú tradičné jesenné jedlá, ktoré sa vracajú do módy

Chlieb s masťou a cibuľou, kapustnica a aj pečené jablká s medom a orechmi. Kým kedysi boli tieto jedlá súčasťou každodenného života, dnes sa k nim vraciame s úctou a nostalgiou.

Radka Kostánová|7. november 2025|16:00:00

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/RETRO spomienky na detstvo a Freepik.com

Súvisiaci článok
Toto je 10 najlepších slovenských pochúťok. Máte ich radi aj vy? (REBRÍČEK)
Čítajte viac >

Tradičné recepty starých mám opäť ožívajú - nielen pre svoju chuť, ale aj pre jednoduchosť, udržateľnosť a srdce, ktoré v sebe nesú.

Zemiakové placky - chrumkavá klasika

Kedysi sa piekli na liatinovej panvici, často len na bravčovej masti. Dnes ich pripravujeme na troche oleja, no chuť ostáva rovnaká - nezameniteľná. Stačí nastrúhať zemiaky, pridať vajíčko, cesnak, majorán, soľ a múku, a na panvici vytvoriť zlatisté placky. Podávať ich môžete s kyslou smotanou alebo s pohárom mlieka.

Kapustnica - polievka, ktorá vonia Vianocami aj jesenným večerom

Kyslá kapusta, údené mäso, sušené slivky, bobkový list a trocha lásky - to je základ pravej domácej kapustnice. V minulosti sa varila vo veľkom hrnci a rozvoniavala po celej dedine. Dnes sa k nej vraciame nielen na sviatky - je to jedlo, ktoré zahreje, zasýti a rozvonia domov.

pexels-naimbic-1618925.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Pečené jablká s medom a orechmi - dezert, ktorý nikdy nezostarne

V časoch, keď cukor býval luxus, sa sladilo medom. A jablká boli dostupné na každom dvore. Stačí ich vydlabať, naplniť zmesou orechov, medu, škorice a hrozienok, zapiecť v rúre a máte dezert, ktorý prevonia celý dom. Teplé pečené jablká sú dokonalým zakončením jesenného dňa - jednoduché, zdravé a nostalgické.

pexels-tim-douglas-6210985.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Fazulovica s údeným - poctivá polievka dedinských gazdiniek

Hustá, sýta a výživná. Základom je biela fazuľa, údené koleno, cesnak a majorán. Po dlhom varení sa všetky chute prepoja a vznikne jedlo, ktoré nepotrebuje žiadne ozdoby. Fazulovica sa často podávala ako hlavné jedlo s kúskom chleba a tichom za stolom, keď každý s pôžitkom naberal ďalšiu lyžicu.

Chlieb s masťou a cibuľou - chuť detstva, ktorá sa vracia

Na jarmokoch, farmárskych trhoch aj v domácnostiach sa objavuje znovu. Chlieb s domácou masťou, posypaný soľou, paprikou a cibuľou je symbolom jednoduchosti, ktorá dnes chutí možno ešte viac než kedysi.


Súvisiaci článok
Lampiónové sprievody v Žilinskom kraji: Kde všade si ich môžete užiť?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť