Tradičné recepty starých mám opäť ožívajú - nielen pre svoju chuť, ale aj pre jednoduchosť, udržateľnosť a srdce, ktoré v sebe nesú.
Zemiakové placky - chrumkavá klasika
Kedysi sa piekli na liatinovej panvici, často len na bravčovej masti. Dnes ich pripravujeme na troche oleja, no chuť ostáva rovnaká - nezameniteľná. Stačí nastrúhať zemiaky, pridať vajíčko, cesnak, majorán, soľ a múku, a na panvici vytvoriť zlatisté placky. Podávať ich môžete s kyslou smotanou alebo s pohárom mlieka.
Kapustnica - polievka, ktorá vonia Vianocami aj jesenným večerom
Kyslá kapusta, údené mäso, sušené slivky, bobkový list a trocha lásky - to je základ pravej domácej kapustnice. V minulosti sa varila vo veľkom hrnci a rozvoniavala po celej dedine. Dnes sa k nej vraciame nielen na sviatky - je to jedlo, ktoré zahreje, zasýti a rozvonia domov.
Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com
Pečené jablká s medom a orechmi - dezert, ktorý nikdy nezostarne
V časoch, keď cukor býval luxus, sa sladilo medom. A jablká boli dostupné na každom dvore. Stačí ich vydlabať, naplniť zmesou orechov, medu, škorice a hrozienok, zapiecť v rúre a máte dezert, ktorý prevonia celý dom. Teplé pečené jablká sú dokonalým zakončením jesenného dňa - jednoduché, zdravé a nostalgické.
Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com
Fazulovica s údeným - poctivá polievka dedinských gazdiniek
Hustá, sýta a výživná. Základom je biela fazuľa, údené koleno, cesnak a majorán. Po dlhom varení sa všetky chute prepoja a vznikne jedlo, ktoré nepotrebuje žiadne ozdoby. Fazulovica sa často podávala ako hlavné jedlo s kúskom chleba a tichom za stolom, keď každý s pôžitkom naberal ďalšiu lyžicu.
Chlieb s masťou a cibuľou - chuť detstva, ktorá sa vracia
Na jarmokoch, farmárskych trhoch aj v domácnostiach sa objavuje znovu. Chlieb s domácou masťou, posypaný soľou, paprikou a cibuľou je symbolom jednoduchosti, ktorá dnes chutí možno ešte viac než kedysi.
































Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť