Menej exotiky, viac lokálneho: Toto je recept na zelenšiu štedrú večeru

Na prípravu vianočných jedál možno použiť slovenské a regionálne suroviny. Ľudia môžu zvážiť viac rastlinných a vegetariánskych jedál. Vyhnúť by sa tiež mali exotickým potravinám, ktoré majú veľkú uhlíkovú stopu.

TASR|22. december 2025|17:00:00

Ilustračné foto. Zdroj: slovander.sk

Súvisiaci článok
Ako svietiť cez sviatky úspornejšie? Greenpeace radí staviť na jednoduchosť
Čítajte viac >

Pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky to uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová. „Ak chceme mať ekologickejšie Vianoce, stačí sa skúsiť držať základných ekologických rád: skúsme plánovať nákupy vopred, používajme nákupný zoznam a aj sa ho držme, nechoďme nakupovať hladní, podporujme lokálnych výrobcov, skúsme obmedziť jednorazové plasty, trieďme odpad a šetrime energiou a vodou,“ priblížila Ábelová.

Na to, aby sa cez Vianoce zbytočne neplytvalo jedlom, hovorkyňa odporúča pripraviť primerané množstvá jedla, skúsiť používať sezónne a lokálne suroviny a zvyšky jedla využiť na ďalší deň. V prípade, že sa niečo nespotrebuje, radí to darovať alebo zamraziť.

Ábelová pripomína, že Vianoce by mali byť o spolupatričnosti a rodine, nie o nadmernej spotrebe. „Na Vianoce je zvykom dopriať si viac ako inokedy, no napriek tomu netreba prepadať vianočnému ošiaľu a mali by sme skúsiť zachovať si istú striedmosť v jedení, v nákupoch, aj v počte darčekov,“ poznamenala. Malé zmeny v správaní môžu mať podľa Ábelovej veľký, pozitívny vplyv na planétu.


Súvisiaci článok
Greenpeace radí: Najekologickejší darček je ten, ktorý sa používa roky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť