Jesenné mesiace sú ideálnym obdobím na to, aby sme do svojho jedálnička zaradili potraviny, ktoré podporujú odolnosť organizmu a pomáhajú zvládať zmenu ročných období.
Tento rok sa do popredia dostávajú najmä tieto potraviny:
Bataty (sladké zemiaky)
Plné betakaroténu a vlákniny, sú vynikajúcou alternatívou klasických zemiakov. Podporujú zdravie očí a imunitný systém, navyše z nich pripravíte nielen prílohy, ale aj polievky či sladké dezerty.
Brokolica a kel
Tieto zelené poklady patria k najvýživnejším potravinám vôbec. Obsahujú množstvo vitamínov A, C a K, ako aj antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením. V jesennej kuchyni ich využijete v dusených jedlách, šalátoch či zapekaných pokrmoch.
Orechy a semienka
Lieskovce, vlašské orechy, tekvicové či slnečnicové semienka sú typicky jesenným zdrojom zdravých tukov a minerálov. Výborne zasýtia, podporujú zdravie mozgu a srdca a hodia sa do kaší, šalátov aj domácich granol.
Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com
Jablká a hrušky
Naše tradičné sezónne ovocie netreba obchádzať - obsahuje vlákninu, vitamíny a prírodné cukry, ktoré dodajú energiu a podporia trávenie. Najlepšie chutia čerstvé, pečené alebo v podobe kompótov.
Zázvor a kurkuma
Tieto koreniny sú v jesennom období priam neoceniteľné. Majú protizápalové účinky, podporujú trávenie a zahrievajú organizmus. Skvelo sa hodia do čajov, polievok či smoothie.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť