Sobota 27. 07. 2024 08:22:05 | Meniny má Božena

Samovu jaskyňu objavili pred 34 rokmi. Jaskyniari sa do nej vrátili vďaka zimujúcej medvedici

Písal sa rok 1989. Jaskyniar Dušan Jančovič so psom Samom, objavili jaskyňu v Jánskej doline v Nízkych Tatrách. Nazval ju Samova jaskyňa. Teraz sa do nej jaskyniari vrátili. A vďaka medvedici, ktorá tu zimovala, objavili jej pokračovanie. FOTO: Speleoclub Nicolaus/ L. Kubičina a P. Pokrievka

Michal Filek|12. apríl 2023|08:17:09

„Niekedy v marci roku 1989 sa vracal jaskyniar Dušan Jančovič z hľadania jeleních zhodov v okolí horárne Predbystrá, na sútoku Bystrej a Štiavnice v Jánskej doline v Nízkych Tatrách. Sprevádzal ho poľovnícky pes, kokeršpaniel Samo, ktorý sa už v pokročilej hodine na hranici šera a tmy stratil. Po chvíli sa objavil a na jeho chrbte pri pohladení mu Dušan zacítil mokrú srsť zmáčanú bielym plastickým sintrom. Bolo jasné, že sa obtieral o strop jaskyne. Následne Dušan našiel stúpajúcu lokalitu s dĺžkou 16 metrov, kde bol medvedí brloh,“ napísal pre stránku Speleoclubu Nicolaus Peter Holúbek.

Takmer 31 rokov nikto netušil, že jaskyňa má pokračovanie. Vďaka medvedici, ktorá tu zimovala a najmä jej vyrytým drápom, sa tam však jaskyniari vrátili v roku 2020. Reportáž o tom priniesla aj verejnoprávna televízia RTVS.

„V auguste 2020 sme s Dušanom Jančovičom lokalitu navštívili za účelom prehliadky medvedieho brlohu s odborníčkou na medvede Michaelou Skuban. Pri sústredení sa na hľadanie stôp po tomto tvorovi obývajúcom jaskyne, sme si všimli na stenách v bielom sintri stopy pazúrov. Ich analýzou sme usúdili, že malé medvieďa sa skotúľalo do neznámych priestorov a jeho mať v snahe sa k nemu dostať v zúrivosti škriabala steny,“ napísal šéf Speleoclubu Pete Holúbek.

SSS2_dobra.jpg

Túto teóriu sa v októbri toho istého roku vypravila overiť skupina jaskyniarov z Čachtíc a Ružomberka, pod vedením Dušana Jančoviča.

„Po pár minútach práce a odvalení väčšieho balvanu sa skutočne odkryla sienka s rozmermi 10 x 5 metrov, kde sa medvieďa mohlo skotúľať. Dĺžka jaskyne po zameraní dosiahla 52 metrov,“ prezradil Holúbek.

Postupne sa jaskyniarom podarilo odkryť stovky chodieb. A dúfajú, že ich bude ešte viac. Chystajú sa na nové prieskumy.

„Dĺžka zameraných častí je 709 metrov, asi 30 metrov nepodstatných úžin je ešte nedomeraných, hĺbka je 52 metrov. Nádeje a očakávania máme, čo sa z toho potvrdí ukáže čas. K Jaskyni zlomísk je to vzdušnou čiarou asi kilometer, takže priestor na nové postupy by tu ešte mal byť,“ nádejá sa Holúbek,

V Jánskej doline je viac ako 200 známych jaskýň. Celú Samovu dieru ešte nikto neprešiel.

„Priestory sú veľké, aj päť až sedem metrov vysoké meandre. Je tam zvetraná výzdoba, sú tam sintrové platne, ktoré majú hrúbku aj jeden meter, takže jaskyňa musí byť poriadne stará,“ vysvetlil pre RTVS Holúbek.

Pravdepodobne je prepojená s jaskynnou bránou Viecha, ktorú obývali už v praveku a dodnes sa v nej nachádzajú cenné archeologické objavy.

SSS3_dobra.jpg Drápy od medvedice.


Súvisiaci článok
Jaskyniari na Liptove objavili nádhernú jaskyňu. Leží pod Pivnicou a nazvali ju Pivničná
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť