Nedeľa 05. 05. 2024 17:36:03 | Meniny má Lesia, Lesana

Duel SP 21 Ticháková vs. Frankl: Zaslúži si Tiso vlastnú ulicu, alebo nie?

V Dueli SP 21 sme hovorili najmä o Jozefovi Tisovi a o tom, či si zaslúži svoju ulicu vo Varíne. Pozvanie prijala obecná poslankyňa Lenka Ticháková, ktorá iniciuje jej premenovanie a ktorá si za to vyslúžila ocenenie Biela vrana. A tiež Pavel Frankl, predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline.

Michal Filek|3. apríl 2022|13:09:42

"Som optimistka. Myslím si, že v prípade vyhlásenia referenda by sa väčšina občanov Varína vyslovila za premenovanie ulice," vyslovila sa Lenka Ticháková. V obecnom zastupiteľstve totiž jej návrh zatiaľ podporu nenašiel.

Rovnako aj Pavel Frankl nemá zlý pocit z nálady v slovenskej spoločnosti.

Prečo sa časť verejnosti bráni tejto iniciatíve? Je v tom nostalgia za Slovenským štátom, v ktorom bolo údajne ich starým otcom dobre? Či sa obávajú o arizované majetky? Alebo je to len chladný politický kalkul?

"Keby moji starí rodičia v tomto období niečo takto získali, tak práve ja by som chcela, aby sa ulica premenovala a aby som to takto aspoň troška odčinila. Niektorí asi majú takéto majetky, ja neviem. Ale človek nemôže byť šťastný, keď získa majetok od niekoho, kto ide na istú smrť. To je pre mňa nepredstaviteľné," dodala Ticháková.

Prečo to Lenka Ticháková robí? Čo bolo jej prvým impulzom? Sú za tým jej politické ambície? Ak by sa ulica premenovala, kto zaplatí ľuďom výmenu dokladov? Mali by byť poslanci, ktorí za to nehlasovali, trestne stíhaní? A koho meno by mala niesť ulica po jej prípadnom premenovaní? Čo si o tom všetkom myslí Pavel Frankl? Čomu sa za Slovenského štátu v Žiline hovorilo chytačka?

Aj o týchto otázkach sme spolu hovorili v Dueli. Pozrite si ho v našom videu.


Súvisiaci článok
Duel SP 21 Čepec vs Cibulka: Má sa Žilina súdiť o neplatnosť predaja Korytnačky primátorom Slotom? (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť