Sobota 27. 07. 2024 05:37:52 | Meniny má Božena

Minulý rok ohlásili viac ako 2-tisíc nezvestných detí. Nestrácajte nádej hlavne počas medzinárodného dňa

Medzinárodný deň nezvestných detí si každoročne pripomíname 25. mája na celom svete. Tento rok pripadol na sobotu. Sviatok má za cieľ zvýšiť informovanosť o probléme nezvestných detí a podeliť sa o posolstvo nádeje s ich rodinami.

Radka Kostánová|25. máj 2024|13:04:16

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Jazdu na kolobežke v Rosine nezvládol. O pár minút prišlo hrozivé vysvetlenie, úradoval alkohol
Čítajte viac >

Tlačová agentúra Slovenskej republiky na svojom webe informovala, že tento rok je sobota 25. mája zároveň dňom, kedy si pripomína výročie svojho vzniku aj Európska federácia pre nezvestné a sexuálne vykorisťované deti – „Missing Children Europe“, ktorá spája organizácie v 32 krajinách v Európe s cieľom zabraňovať strateniu detí a chrániť deti pred akýmkoľvek násilím.

Solidarita a nádej

Zároveň v sobotu 25. mája celý svet vyjadruje solidaritu tým, ktorým sa deti nevrátili domov. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru v tlačovej správe. Hrabovská dodala, že pri pátraní po nezvestných maloletých osobách, ktoré sú v bezprostrednom ohrození života a zdravia reaguje polícia obzvlášť citlivo. Od okamihu nahlásenia na políciu sú nasadené dostupné sily a prostriedky Policajného zboru.

„Polícia eviduje prípady, kedy sa podarilo vypátrať a vrátiť k blízkym osobám neplnoleté deti v priebehu pár hodín až pár dní. Žiaľ, disponujeme aj prípadmi, kedy nezvestnosť dieťaťa trvá aj dlhší čas, niekedy aj pár rokov,“ priblížila problematiku Hrabovská.

rear-view-woman-standing-field.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

K strede 15. mája 2024 Policajný zbor Slovenskej republiky eviduje 67 nezvestných maloletých osôb vo veku do 15 rokov a 157 mladistvých osôb vo veku od 15 – 18 rokov, ktoré sa nevrátili domov a ich blízky požiadali políciu o pomoc.

Za celý rok 2023 bolo Policajnému zboru oznámených 2 411 nezvestných maloletých a mladistvých osôb do 18 rokov. Z toho v 2 245 prípadoch boli tieto osoby vypátrané.

Policajti pridali aj 3 tipy na to, čo robiť v prípade nezvestnosti dieťaťa:

  • v prvom rade je potrebné preveriť všetkých príbuzných, kamarátov, spolužiakov a prehľadať všetky obľúbené miesta, kde by sa dieťa mohlo nachádzať,
  • ak je hľadanie dieťaťa neúspešné, potrebné je zistiť, čo všetko si dieťa mohlo zobrať so sebou. Spomenúť si, čo presne malo na sebe oblečené a pripraviť si jeho najaktuálnejšiu fotografiu,
  • nezvestnosť spolu s potrebnými informáciami, dokumentmi a s podobizňou tváre je potrebné oznámiť na najbližšom útvare Policajného zboru, ktorý ihneď začne pátrať. Informácia, že polícia vyhlasuje pátranie až po 24 hodinách, je mýtus.

„Medzinárodným symbolom nezvestných detí je modrá nezábudka. Vyjadrime podporu tým, ktorí postrádajú to najcennejšie, čo máme. Pomôžte svojim prístupom a záujmom vrátiť deti tým, ktorým chýbajú späť domov,“ dodala Hrabovská.


Súvisiaci článok
Ranný útok na služobné vozidlo: Žilinská polícia zadržala podozrivého muža
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť