Piatok 26. 07. 2024 12:40:24 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Podnikáte bez softvéru alebo aplikácie? Chyba. Spolumajiteľ softvérovej spoločnosti KROS, Marek Polic, vysvetlí prečo

V najnovšej epizóde podcastu Diagnóza Podnikateľ rozprával Marek Polic, člen predstavenstva a spolumajiteľ žilinskej softvérovej spoločnosti KROS o tom, ako sa vyznať vo svete aplikácií a softvérov pre podnikanie. Marek zdieľal svoje bohaté skúsenosti a znalosti z oblasti informačných systémov, podnikania a osobného rastu.

Inzercia |22. máj 2024|12:30:01

Zdroj: kros.sk

Súvisiaci článok
Vstupenky zdarma na Online festival vzdelávania od KROSU
Čítajte viac >

Jednotka na trhu softvérových riešení pre podnikateľov

KROS je softvérový líder s takmer 30-ročnou tradíciou, poskytujúci širokú škálu riešení pre živnostníkov, malé i veľké podniky. Pomáha tak pri práci mnohým firmám, účtovníkom, mzdárom a stavebným firmám na Slovensku. Vďaka agilnému prístupu vyvíjajú efektívne softvéry podľa potrieb zákazníkov. Profesionálni konzultanti na zákazníckej podpore sú vždy pripravení pomôcť. KROS má viac ako 100 000 spokojných zákazníkov a tím 250+ šikovných zamestnancov, ktorí pracujú v prostredí založenom na hodnotách ako dôvera, spolupráca a zlepšovanie sa. Zakladateľmi sú Alexander Matiščík a Jaroslav Kuliška, ktorí spolu s ďalším spolumajiteľmi Petrom Trojákom a Marekom Policom stoja za príbehom KROSU.

Marek Polic pôsobí v KROSE od roku 2003. Od konzultanta, cez vedúceho divízie a garanta ekonomických projektov sa vypracoval až na spolumajiteľa KROSU. Je nadšencom digitalizácie a umelej inteligencie, a preto sa angažuje aj v združení Slovensko.Digital. S nadšením búra predsudky o tom, že podnikanie je zložité, o čom niekoľkokrát diskutoval aj v reláciách TA3. Príbehy úspešných slovenských podnikateľov zhmotnil spolu s Martinom Spanom v knihe Nasleduj svoju vášeň.

IMG_2378.jpg Marek Polic, spolumajiteľ žilinskej softvérovej spoločnosti KROS. Zdroj: kros.sk

Čo sa dozviete v podcaste s Marekom Policom?

„Ak chcete rásť, vyberte si informačný systém, ktorý porastie s vami.“ Tak zneli úvodné slová podcastu rozprával Marek Polic Edity Angyalovovej, kde spoločne s hosťom Marekom Policom diskutovali o dôležitosti softvérových riešení či aplikácií a s tým spojenými zásadnými rozhodnutiami. Ktoré to sú?

Správne načasovanie

Mnoho podnikateľov si myslí, že v samotných začiatkoch im bude postačovať Excel. Opak je však pravdou. Podnikanie ako také je založené na predvídavosti, správnom načasovaní a dobrých rozhodnutiach. Takým istým spôsobom je potrebné pristúpiť aj k výberu softvéru alebo aplikácie, ktorá vám v zásade ušetrí veľa času, energie a financií.

„Ja si myslím, že podnikateľ potrebuje aplikáciu okamžite. Ak začnete s Excelom, spravíte si tam nejaké makrá, formuláre, ale nikdy vám nebudú sedieť. Potom vám bude ľúto z nich odísť. Dnes môžete mať aplikáciu za pár €, ktorú si môžete dokonca otestovať napríklad na mesiac. Ušetríte tak veľa času, ktorý môžete venovať dôležitejších úlohám.“

Vhodný výber softvéru

Nikto nechcete dvakrát vyberať vhodný softvér a prechádzať cestou migrácie dát. Je to cesta náročná a zdĺhavá. Rovnako, ako sa na začiatku podnikania stanovuje vízia a cieľ, mali by sa stanoviť aj potreby a očakávania od softvéru či aplikácie.

Zásadnou otázkou je aj to, či siahnete po tzv. krabicovom riešení, alebo po tzv. ERP riešení na mieru (enterprise resource planning), ktoré integruje dáta do jedného systému a uľahčí tak podnikovým jednotkám komunikovať a efektívne vykonávať svoje úlohy. V praxi sa častokrát objavuje požiadavka zákazníkov, aby bol softvér dokonalý. Zo systému sa však potom stáva niečo veľké, zložité, prekombinované a v konečnom dôsledku nepoužiteľné.

Okrem toho Marek Polic odporúča zvážiť aj výber medzi zahraničnou a slovenskou softvérovou firmou. Ak sa totiž dostanete do núdzových situácií, určite oceníte promptnú reakciu a profesionálny prístup zo strany podpory, čo môže byť práve pri zahraničných firmách problém.

Častým kameňom úrazom je aj to, že vami zvolená aplikácia nie je otvorená integráciám, a tak skôr či neskôr prejdete na riešenie s API (application programming interface), ktoré zabezpečuje prepojenie aplikácie aj s iným softvérom.

Určite sa zamýšľate aj nad tým, či si zakúpiť desktopovú verziu alebo cloudové riešenie, ktoré je prístupné prakticky odkiaľkoľvek. To je, podľa Mareka Polica, vec vkusu. V praxi sa stretáva s tým, že staršie generácie sú verné desktopovým verziám a tie mladšie túžia po väčšej slobode.

Pri výbere softvéru vám určite pomôžu aj referencie a dobré rady známych či iných podnikateľov. Vybrať si spomedzi tak veľkého množstva môže byť náročné, no ak stavíte na kvalitný produkt s dobrým menom, odbornosťou a naozaj kvalitnou podporou, podnikanie vám pôjde o to jednoduchšie.

Načerpajte inšpiráciu pre vaše podnikanie

Rozhovor s Marekom Policom z KROSU je zdrojom inšpirácie a poznatkov pre všetkých podnikateľov, ktorí sa snažia zorientovať vo svete softvérových riešení. Celý podcast s Marekom si môžete vypočuť na stránke Diagnóza Podnikateľ.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou KROS a.s.


Súvisiaci článok
Spoľahlivý softvér je kľúčom k úspechu v podnikaní
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť