Nedeľa 19. 05. 2024 15:59:34 | Meniny má Gertrúda

Plány na luxusné bývanie ohrozujú kultúrne dedičstvo Liptovského Mikuláša

Kaštieľ Palugyayovcov, pýcha Liptovského Mikuláša a národná kultúrna pamiatka, je ohrozený kvôli zanedbanej streche. Miestni obyvatelia sú rozhorčení, keďže nový majiteľ, spoločnosť Nelly Consulting, necháva tento architektonický skvost chátrať, zatiaľ čo v jeho okolí plánuje výstavbu luxusných apartmánov. Pamiatkari a občania dúfajú v záchranu kaštieľa, ktorý je svedkom bohatej histórie a kultúrneho dedičstva regiónu.

Juliana Krčulová|7. máj 2024|17:16:58

Zdroj: Koláž Žilina SP21/kastielbocian.sk

Súvisiaci článok
R3 Tvrdošín - Nižná a ekodukt vo Svrčinovci: Kľúčové etapy sú dokončené, výstavba pokračuje
Čítajte viac >

Historický kaštieľ v srdci Liptova čelí zániku

O tom, že Kaštieľ Palugyayovcov, ktorý patrí medzi najstaršie budovy v Liptovskom Mikuláši, čelí zániku, spracovala reportáž verejnoprávna televízia RTVS.

Historická stavba je podľa slov pamiatkarov ohrozená kvôli poškodenej streche, ktorá môže viesť k jej znehodnoteniu. Súčasný majiteľ kaštieľa, spoločnosť Nelly Consulting, má však záujem v jeho okolí vybudovať luxusné apartmány.

Rozhorčení sú aj obyvatelia Palúdzky, časti Liptovského Mikuláša. Odovzdanie kaštieľa novému majiteľovi viedlo podľa ich slov k jeho chátraniu. „Môže sa narušiť statika, môže tam začať práchnivieť drevená konštrukcia. Jednoducho sa budova môže dostať do havarijného stavu, kedy v podstate majiteľ dostane povolenie na demoláciu budovy,“ upozornil RTVS obyvateľ Liptovského Mikuláša, Vladimír Joob.

Kaštieľ z počiatku 16. storočia, spolu so susednou sýpkou, predstavuje národnú kultúrnu pamiatku. Historik, Peter Vítek, pre verejnoprávnu televíziu priblížil, že kaštieľ vlastnil rod Palugyayovcov, ktorý bol celouhorsky významný - boli z toho rodu kráľovskí radcovia, župní úradníci.

kastiel-bocian-old-5.jpg Zdroj: kastielbocian.sk

Nový majiteľ plánuje výstavbu luxusných apartmánov

Bratislavská spoločnosť Nelly Consulting je aktuálnym majiteľom kaštieľa v Liptovskom Mikuláši, pričom na svojej internetovej stránke prezentuje projekt obytného komplexu v jeho blízkosti.

Riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline, Miloš Dudáš, vyjadril sklamanie z nedostatku spolupráce zo strany vlastníka. „Žiaľ, nemám pocit, že by ten vlastník chcel s nami spolupracovať alebo že by bol ochotný spolupracovať. Pretože sa nezúčastnil ani na štátnom pamiatkovom dohľade,“ uviedol pre RTVS riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline.

Projekt predpokladal výstavbu 100 nových apartmánov, wellness centra a luxusnej vinotéky v priestoroch starej sýpky. Avšak, výstavba apartmánov sa nezačala a stav sýpky aj kaštieľa sa neustále zhoršuje. „Vydáme rozhodnutie o náprave, aby on zabezpečil objekt proti znehodnocovaniu. Teda aby zabezpečil strechu voči dažďu a prenikaniu dažďovej vody do priestoru kaštieľa,“ povedal pre verejnoprávnu televíziu Dudáš.

Pamiatkari tvrdia, že právny systém im neumožňuje konať rýchlejšie, no napriek tomu dúfajú, že sa im podarí presvedčiť majiteľa o nutnosti opravy kaštieľa.

V2_01_020_Rezort_Bocian.jpg Zdroj: kastielbocian.sk


Súvisiaci článok
Žilinská radnica spúšťa rekonštrukciu podchodu pod Rondlom: Investícia takmer 582-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť