Piatok 03. 05. 2024 14:37:14 | Meniny má Galina, Timea

Apríl je mesiacom povedomia o cisárskom reze: Je mýtus, že ide o ľahšiu cestu

Apríl je mesiacom povedomia o cisárskom reze. Sekcia je chirurgický zákrok, pri ktorom dochádza k vybratiu dieťaťa tehotnej žene z maternice rezom cez svalovú časť brucha v časti, ktorá je nad líniou bikín.

Radka Kostánová|23. apríl 2024|10:45:04

Ilustračné foto. Zdroj: brendon.sk

Súvisiaci článok
Žilinská nemocnica dostala vzácny dar. Kráľovské postieľky pre bábätká
Čítajte viac >

Mesiac apríl už dlhodobo označujeme ako mesiacom povedomia o cisárskom reze. Ide o operáciu, pri ktorej vyberie lekár dieťa cez chirurgom vytvorený otvor v brušnej stene. Bohužiaľ, to, že ide o operáciu, však neznamená, že je ľahká a bez možnosti komplikácií. Je to stále veľká brušná operácia, ktorá síce nie je sprevádzaná enormne veľkými bolesťami ako pri klasickom pôrode, ale stále je nebezpečná. Nehovoriac o zotavovaní, ktoré je často horšie a zdĺhavejšie, než po klasickom pôrode.

História cisárskeho rezu

Všetko sa začalo možno ešte skôr, než si myslíme. Portál union.sk priblížil, že už podľa gréckej mytológie Apolón vytiahol Asclepia z brucha matky. Cisársky rez sa spomína v mnohých kultúrach, ako je indická, egyptská, grécka, rímska a čínska. Raná história cisárskeho rezu je opradená mýtmi.

csaszarmetszes-1.jpg Ilustračné foto. Zdroj: brendon.sk

Portál ďalej informoval, že názov cisársky môže byť aj odvodený od chirurgického pôrodu Júlia Cézara. V tých časoch sa totiž chirurgický pôrod vykonával iba na mŕtvej alebo umierajúcej žene na záchranu dieťaťa. Cézar vydal zákon, že všetky tehotné mŕtve alebo umierajúce ženy musia byť rozrezané, aby sa zachránilo dieťa.

Iným vysvetlením pôvodu názvu je aj ten, že „cisársky“ pochádza z latinského caedare, čo znamená rezať a zo slova caesones. Do 16. až 17. storočia sa používal pojem cisárska operácia, neskôr sa zmenil na cisársky rez.

„Prvá zmienke o žene, ktorá prežila cisársky rez, je z roku 1500 zo Švajčiarska. Postupne sa vykonávali pokusy robiť cisársky rez aj na živej žene z indikácie záchrany života matky hlavne po dlhotrvajúcich, život ohrozujúcich pôrodoch. Výsledky však neboli uspokojivé. Ženy väčšinou umierali na sepsu (otravu krvi), či vykrvácanie. Chirurgovia si neumývali ruky, pravidlá asepsy (pravidlá a opatrenia, ktoré bránia mikroorganizmom kontaminovať sterilné operačné pole) neexistovali. Vtedajší chirurgovia sa báli zašiť stenu maternice pre nemožnosť vybrať stehy, verili, že maternica sa ako sval sama stiahne a krvácanie sa tak zastaví. Až v roku 1852 zašili maternicu prvýkrát,“ priblížili zástupcovia portálu union.sk.

Indikácie k sekcii:

Cisársky rez sa môže vykonávať v týchto prípadoch:

  • ak dieťa nemá štandardný srdcový tep,
  • ak nie je krčok maternice rodičky dostatočne otvorený, aj keď už prebiehajú kontrakcie,
  • ak placenta upchala otvor krčka maternice,
  • ak sa dieťa tlačí z maternice v abnormálnej polohe,
  • ak hrozí zamotanie dieťaťa do pupočnej šnúry,
  • ak má matka cukrovku.

Ďalšie dôvody môžu byť na strane matky. Napríklad vaginálna infekcia rodičky, mechanická prekážka (či už ide o výšku matky, úzku panvu, alebo neobvykle veľkú hlavu dieťaťa), vysoká hmotnosť rodičky, nepotlačiteľný strach ženy z pôrodu a aj vysoký vek matky.

Štatistika

Podľa štatistiky z portálu Národného centra zdravotníckych informácií bolo na Slovensku v roku 2022 evidovaných 52 782 pôrodov. Ide o najnižší počet pôrodov za posledných 15 rokov. Celkovo sa narodilo 53 405 živých detí, z toho takmer tretina prišla na svet cisárskym rezom.

„Z 15 804 pôrodov cisárskym rezom bolo 55,2 % zákrokov indikovaných ešte pred pôrodom, 24,1 % vyplynulo z akútnej situácie počas pôrodu a 20,7 % z akútnej situácie pred pôrodom,“ dodali zástupcovia centra.


Súvisiaci článok
Rozjasnený deň v ružomberskej nemocnici: Vlastnoručne vyrobené deky zahrejú tie najmenšie telíčka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť