Piatok 03. 05. 2024 09:09:32 | Meniny má Galina, Timea

Počasie zažíva neuveriteľný obrat. Po aprílových trópoch hrozí návrat snehu!

Počasie sa s ľuďmi naďalej len aprílovo zahráva. Dôkazom je teda aspoň to, čo sa na ukazovateľoch teplomerov ukazovalo za posledné 2 či 3 týždne. Teploty vystúpili nahor a dokonca sme boli svedkami prvého letného dňa s teplotami nad dvadsiatkou. Teraz sa opäť všetko mení a môžete opäť vytiahnuť kabáty a niektorí aj lyže. Sneh si totiž ešte užijeme.

Michal Szentivanyi|20. apríl 2024|08:00:40

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Šialené aprílové počasie prinesie teplotný zlom. Kabáty rozhodne neodkladajte a hrozí dokonca sneženie
Čítajte viac >

O príchode studeného frontu informuje portál imeteo.sk. Kým pred týždňom sme v Žiline boli svedkami aj 23-stupňových horúčav, teraz je všetko opačne. Digitálne či iné ukazovatele sa dnes sotva dostanú na denné maximá, ktoré by prekonali dvojciferné hodnoty. Počasie teraz plánuje ešte jedno ochladenie, ktoré by priemernú teplotu mohlo znížiť o ďalšie 2 až 3 stupne Celzia, a toto ochladenie sa už výraznejšie prejaví na hranici sneženia, ktorá poklesne aj do obývaných oblastí," prehlásil portál imeteo.sk.

Sneh príde aj do nižších polôh

Podľa portálu imeteo.sk za tieto vplyvy môže fenomén ANNINA. Ide o nemecké pomenovanie časti tlakovej níže, ktoré sa aktuálne presúva z oblasti Dánska a začína ísť smerom nad Nemecko. Práve ANNINA je pomenovanie pre stred tejto tlakovej níže. Od Nemecka prejde postupne smerom do Poľska a následne sa níž bude presúvať nad východnú Európu, kde sa začne vypĺňať. Slovensko, a najmä jeho severná časť, teda nebudú žiadnou výnimkou.

d.jpg Zdroj: imeteo.sk

Vodiči na severe by si mali v ranných hodinách dať pozor na sneh

Hranica sneženia sa vplyvom studeného vzduchu zníži od Nemecka až po územie Slovenska na výšku okolo 1000 metrov. „Počas noci a rána však hranica sneženia bude klesať aj nižšie a to vrátane Slovenska. Hranica sneženia by napríklad na severe Slovenska mohla poklesnúť až na 500 metrov, čo by prinieslo snehové zrážky hneď do niekoľkých oblastí," píše imeteo.sk s tým, že do sobotného rána 20. apríla sa hranica sneženia zníži až na 500 metrov. Ide tak predovšetkým o Žilinský a v Prešovský kraj, kde môžu ráno ľudia pozorovať zasneženú krajinu. „Vodiči by tak mali byť obozretní a ak sa nachádzate v týchto oblastiach alebo plánujete cestovať, tak sa vyhnite nočným a ranným hodinám. Prípadný sneh sa totiž počas dňa roztopí," pokračujú meteorológovia z imeteo.sk.

V horských polohách sa očakáva 10 až 20 centimetrov snehu, pričom teplota sa počas dňa opäť dostane na úroveň 8 až 9 stupňov Celzia, čo učiní sneh v nižších polohách neudržateľným. V prípade hôr sa však táto situácia môže líšiť.


Súvisiaci článok
Na Slovensko mieria trópy. Extrémne teploty nebudú na začiatku apríla výnimkami ani na severe
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť