Štvrtok 02. 05. 2024 20:26:07 | Meniny má Žigmund

Podvodníci opäť cielia na telefónne čísla Žilinčanov. Na tieto falošné linky v SMS-kách neklikajte

Ľudia by mali byť obozretní nie len na internetových zoznamkách, sociálnych sieťach či pri prezeraní rôznych stránok, ale aj pri čítaní SMS správ a klikaní na nebezpečný obsah. Práve ďalšie sporné SMS správy sa totiž v týchto hodinách objavili v mobiloch Žilinčanov.

Michal Szentivanyi|19. apríl 2024|16:00:58

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, freepik.com

Súvisiaci článok
Podvodníci oprašujú starý trik. Od diaľničných známok presedlali opäť na fiktívne poštové zásielky
Čítajte viac >

Najnovšia pochádza od nášho čitateľa, ktorého v predmetnej správe informujú o doručení istého balíka. Toto môže spôsobiť značný chaos, hlavne v prípade, ak ste si pred niekoľkými týždňami skutočne niečo objednali.

Pošta v žiadnom prípade logistiku nerieši odkazmi v správach

Adresátovi prišla správa o tom, že balík sa k nemu nemôže dostať, pretože vraj nevyplnil všetky údaje ohľadom adresy, na čo podvodníci ešte pridávajú časový limit. Ten mnohých môže prinútiť ihneď konať, no nenechajte sa takto lacno prekabátiť.

Táto akože „pošta" sa v ďalších riadkoch dožaduje kliknutia na hypertextový odkaz v podobe linku, ktorý v sebe nápadne nesie slovo „pošta", no ide len o ďalší z klasických podvrhov. Po kliknutí na link by podvodníci od vás radi chceli, aby ste vypĺňali ďalšie údaje. Veľmi pravdepodobne aj číslo platobnej karty. V žiadnom prípade nič nevypĺňajte a neklikajte na žiadny z doručených odkazov! Mnohým skúsenejším užívateľom určite dosť napovie aj fakt, že Slovenská pošta nefunguje na doméne v znení: „posta-i.icu/SVK".

Žiadny podobný doručovateľ od vás nemôže požadovať kliknutie na link v SMS správe

Slovenská pošta, podobne ako ďalšie spoločnosti, nerieši podobnú logistiku s nedostatkom údajov hyptertextovými odkazmi s linkom v SMS správe. Všetko sa buď rieši na predmetnom webe alebo osobne.

Screen Shot 04-19-24 at 08.13 AM.JPG Zdroj: Tip čitateľa

Ak skutočne očakávate balík, všetko si radšej overte oficiálnymi cestami

Ak ste však predsalen v situácii, že očakávate balík, jeho polohu si radšej overte cez pridelený zásielkový kód, alebo telefonicky na jednej z pobočiek daného doručovateľa. Podobné správy si nevšímajte, vymažte ich alebo označte za spam. Pri súčasnom trende podvodníkov sa dá vlastne plošne tvrdiť, že ak sa v SMS správe objaví mysteriózny hypertextový odkaz, na ktorý máte podľa odosielateľa kliknúť, je to minimálne podozrivé.

Podobné prípady sa množia aj po zvyšku Slovenska, o čom svedčí aj to, že sa témy chytila známa stránka Hoaxy a podvody.


Súvisiaci článok
Pozor! Polícia upozorňuje na podvodné SMS správy. Sú spojené s doplatkami za diaľničnú známku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť