Streda 01. 05. 2024 22:06:37

Múzeum kysuckej dediny otvorí svoje brány: Začne sa vyháňaním oviec na pašu a tradičným stavaním mája

Kysucké múzeum pozýva všetkých priaznivcov folklóru a tradícií do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke na podujatie Stavanie mája. Po zime tak otvorí svoje brány návštevníkom.

Radka Kostánová|18. apríl 2024|13:45:13

Ilustračné foto. Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Súvisiaci článok
V obci Veľké Rovné ožívajú kultúrne podujatia. Aké novinky sa tento rok chystajú?
Čítajte viac >

Vyháňanie oviec na pašu a stavanie mája

S príchodom mája, mesiaca lásky, si v skanzene opäť pripomenú tradičné stavanie mája. O podujatí informovala Miroslava Jančulová, vedúca správy Múzea kysuckej dediny. Máj je podľa tradícií symbolom víťazstva jari nad zimou, života nad smrťou, znovu sa obnovujúcej prírody a najmä lásky.

Tradíciu stavania májov sa oplatí zachovať a udržať aj pre ďalšie generácie. A to, ako také stavanie májov prebiehalo v Novej Bystrici, návštevníkom počas poslednej aprílovej nedele priblížia členovia Folklórneho súboru Bystrica. Podujatie sa uskutoční v nedeľu 28. apríla 2024 v Múzeu kysuckej dediny od 12:30 hodiny.

Jančulová doplnila, že okrem stavania mája návštevníkom v múzeu priblížia aj tradičné vyháňanie oviec na pašu. Popri návšteve skanzenu, bude v ponuke banerová výstava Vlaky s vôňou dreva a výstava Ornament, ktorá prezentuje ornamentálnu výzdobu na Kysuciach. S otvorením novej letnej sezóny sa návštevníci môžu tešiť aj na vyhliadkové jazdy výletným vozňom do časti Prvej úvrate alebo sa budú môcť previesť drezinou až na Sedlo Beskyd.

„Veríme, že vás toto podujatie zaujme a zavítate do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke," pozýva vedúca správy Múzea kysuckej dediny.

stavanie_mája_plagát.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk


Súvisiaci článok
Milujete atmosféru starovekého Grécka? Nenechajte si ujsť jedinečnú výstavu v Martine
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť