Piatok 17. 05. 2024 22:38:34 | Meniny má Gizela, Aneta

Demänovská ľadová jaskyňa je bez ľadu. Zmení kvôli tomu názov?

Demänovská ľadová jaskyňa sa nachádza v okrese Liptovský Mikuláš a patrí k najstarším v Európe. Pre návštevníkov bola dlho charakteristická ľadom, no ten je podľa dostupných informácií preč.

Radka Kostánová|15. apríl 2024|10:15:42

Ilustračné foto. Zdroj: ssj.sk

Súvisiaci článok
5 krásnych jaskýň v Žilinskom kraji, v ktorých sa môžete schladiť
Čítajte viac >

Demänovská ľadová jaskyňa, ktorá sa nachádza v okrese Liptovský Mikuláš, predstavuje severnú časť svetoznámych Demänovských jaskýň. Popularitu v minulosti získala hlavne vďaka výskytom trvalej ľadovej výplne, bizarnými a mohutnými tvarmi podzemných priestorov, vzácnou jaskynnou faunou, ako aj bohatou históriou.

Smutné správy

Bohužiaľ, ľad z Demänovskej ľadovej jaskyne je úplne preč. Televízia Markíza na svojom oficiálnom webe informovala, že jaskyňa už nemá ani fliačik toho, čím bola pre návštevníkov skoro 200 rokov charakteristická. Doplnili, že sa možno vráti ku svojmu pôvodnému názvu Čierna.

Podľa dostupných informácií siahal ľad ešte v roku 2013 po vrch zábradlia. Potom v roku 2016 klesol na úroveň chodníka a Televízia Markíza priblížila, ako jaskyňa vyzerá v dnešných dňoch.

img_0370.jpg Ilustračné foto. Jar 2017. Zdroj: ssj.sk

Vysvetlenie zmiznutého ľadu

Pavel Bella zo Správy slovenských jaskýň pre Televíziu Markízu skonštatoval, že akonáhle sa nevyskytujú chladné dlhotrvajúce zimy, jaskyňa sa nedostatočne prechladí. Keď aj napadne sneh, ten sa rýchlo roztopí, voda rýchlo kvapká do jaskyne a nestíha zamŕzať.

Na to, aby sa do Demänovskej ľadovej jaskyne vrátil ľad, by sme potrebovali veľa mrazivých zím s miernym nástupom jari. Počasie v týchto dňoch tomu však vôbec nenasvedčuje.

„Všade vo svete jaskynný ľad v jaskyniach ubúda. Aj mnohé vyššie položené jaskyne v Alpách takisto zápasia s týmto problémom úbytkom ľadu,“ priblížil pre Televíziu Markíza Bella.

V hre je aj zmena názvu

V hre je tiež možná zmena názvu. Avšak podľa dostupných informácií sa o tom zatiaľ len diskutuje. Napriek strate ľadu toto miesto zostáva populárnou turistickou atrakciou a „jaskynný pocit“ sa nevytratil.

img_0367.jpg Ilustračné foto. Jar 2017. Zdroj: ssj.sk


Súvisiaci článok
Z Demänovskej ľadovej jaskyne zmizol ľad. Možno ju budú musieť premenovať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť