Piatok 03. 05. 2024 17:28:36 | Meniny má Galina, Timea

Vláda má po útokoch medveďov ďalší plán. Nová 500-metrová zóna môže zmeniť doterajšie pravidlá

O závažných útokoch či výskytoch medveďov v blízkosti ľudských obydlí sa dozvedáme z rôznych kanálov prakticky niekoľkokrát týždenne. Tento trend sa opätovne naštartoval po marcovom príchode medveďa do ulíc Liptovského Mikuláša. Odvtedy sledujeme varovania pred týmito šelmami aj v okolitých obciach. Na tieto udalosti už reaguje aj vláda novým plánom.

Michal Szentivanyi|2. apríl 2024|16:00:53

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Michal Svítok a Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Súvisiaci článok
Ďalší útok medveďa. V obci Pribylina na Liptove pred ním utekal manželský pár so psom
Čítajte viac >

O plánoch vlády informovala verejnoprávna RTVS v reportáži na sociálnej sieti. Všetko má zmeniť nový ústavný zákon, ktorý bude voči medveďom ako takým ráznejší. Reč je totiž o vytvorení novej 500-metrovej bezpečnostnej zóny v okolí miest a obcí, po ktorej prekročení sa budú pri eliminovaní tejto šelmy zásadne meniť pravidlá v prospech obyvateľov. Vláda zrejme postupuje aj po vzore niektorých zahraničných štátov, kde sa k regulácii medveďa odhodlali oveľa intenzívnejšie. Takou krajinou je napríklad aj Chorvátsko. Medvede sa tiež regulujú aj vo Švédsku, Slovinsku a v Estónsku.

4-2cadf46784c1085ae9b45e8fab3dd5ffceca5f0d.jpg Zdroj: TASR/Martin Baumann

Zmena zákona a právneho konania pri eliminácii šelmy

Medveď hnedý je pritom na Slovensku zaradený medzi zákonom chránené živočíchy, pričom jeho spoločenská hodnota sa udáva vo výške 5 000 eur. Napriek tomu by sa však podľa nového zákona, ktorý vláda chystá, mohla zmeniť právna situácia v prípade odstrelu medveďa, ak by sa nachádzal v spomínanej zóne pri meste alebo obci. Právne konanie by tak bolo po novom mimo hru. RTVS pritom prízvukuje, že k istej časti regulácie medveďa hnedého sa prikláňa aj časť odbornej verejnosti. Podľa výskumu Karlovej univerzity v Prahe sa na Slovensku nachádza asi 1 300 jedincov medveďa.

Zo zákazu regulačného lovu nie sú nadšení niektorí odborníci z daného sektora „Nie je to najšťastnejšie riešenie, pretože problémových jedincov je viac. Tá populácia mení správanie a treba na to nejako reagovať," povedal pre RTVS zoológ Jerguš Tesák. Nad históriou regulácie medveďov sa zamyslel aj iný zoológ Robin Rigg. „V tridsiatych rokoch bola populácia medveďov redukovaná prenasledovaným lovom. Nasledovalo tridsať rokov zákazu lovu. Potom prišlo opäť povolenie odstrelu týchto šeliem, ale v obmedzenom počte. Je prirodzené, že táto populácia preto rastie," povedal Rigg.

Strieľanie medveďov by nemalo byť plošné

Zoológovia pritom jedným dychom dodávajú, že regulácia by nemala byť plošná ale namierená tak, aby medvede získali istú formu rešpektu pred ľuďmi. „Aby boli odstránené medvede, ktoré majú predpoklad, že budú problémové," povedal Tesák. Práve ten dáva ako príklad Chorvátsko, kde sa pristúpilo k ráznejšiemu regulovaniu medveďov. Robí sa to ale tak, aby sa zachovala populačná životaschopnosť v konkrétnych regiónoch, kde medveďov mať chcú. „Sú oblasti, kde je aj medveď nežiadúci, a tam ich manažujú napríklad lovom. Kompromis bude niekde v strede. Budeme mať životaschopnú populáciu medveďov, ale môže sa stať, že v niektorých situáciách budú tieto jedince jednoducho lovené," uzavrel Tesák.

amazing-lovely-best-this-photo-take-this-picture-your-work-ai-generated-top-wonderful-photo_1600x914.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com


Súvisiaci článok
Čo robiť v prípade stretu s medveďom? Panika nie je dobrý radca, toto sú cenné rady odborníkov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť