Utorok 23. 04. 2024 22:07:05 | Meniny má Vojtech

Mičurovu vilu zbúrali a nahradil ju Lidl. Čo s ním bude, keď postavia nový?

Lidl bude mať v Bytči novú predajňu. Väčšiu, ako tú súčasnú, ktorá sa nachádza v samom centre mesta, na mieste, kde v minulosti stála vila Martina Mičuru, bývalého ministra československej vlády, predsedu najvyššieho súdu a starostu mesta. Súkromný vlastník ju dal v roku 2008 zbúrať. Mnohí obyvatelia si dodnes myslia, že je to škoda. Teraz sa Lidl rozhoduje, ako naloží s predajňou, ktorá vilu nahradila. FOTO: Koláž SP 21 (zdroj Wikipedia)

Michal Filek|15. február 2022|12:55:00

Pre právnika Martina Mičuru dal vilu postaviť v roku 1919 známy architekt Milan Michal Harminc. Proti jej zbúraniu v roku 2008 protestovalo niekoľko občianskych aktivistov.

Regionálny týždenník MY Žilinské noviny v júli 2008 citoval jedného z nich, Petra Holáša: „Harminc robil pre Bytču štyrikrát. Už len tento fakt je pozoruhodný a z pohľadu rozvoja turizmu v našom meste veľmi zaujímavý. Milan Michal Harminc je tvorcom troch slovenských múzeí. Projektoval budovu Slovenského Národného múzea v Martine tzv. „staré múzeum“, ďalej budovu Slovenského Národného múzea v Bratislave na Vajanského nábreží a tiež novostavbu národného múzea v Martine. Bytča už nebude mať vhodnejší objekt na zriadenie svojho múzea, ako je dom Martina Mičuru na Mičurovej ulici. V tomto mieste sa totiž spája história s architektúrou výnimočným spôsobom.“

Nespadala pod pamiatkovú ochranu

Mičurova vila nebola pamiatkovo chránená, ani sa nenachádzala v pamiatkovo chránenom území. Pre MY Žilinské noviny to v čase, keď ešte stála, potvrdil riaditeľ Krajského pamiatkového úradu Miloš Dudáš.

Mesto však, podľa jeho slov, mohlo dať podnet na ministerstvo kultúry na vyhlásenie objektu za pamiatku. Samo mohlo vilu vyhlásiť za pamätihodnosť. Mesto Bytča však naopak vydalo súhlas na jej zbúranie.

M.Mičura 6.jpg FOTO: sandorde.webgarden.cz

Jej vtedajší vlastník Rastislav Kalman pre týždenník povedal, že zbúranie domu mestu Bytča pomôže. „Vedľa urobíme kruhovú križovatku, ktorá nás bude stáť 3 milióny korún. Je tu zmrzlinár, chodia tam deti a budova bráni vo výhľade. Okrem toho vila je stará, pivnica je zatopená, múry sú navlhnuté a strecha je tiež poškodená. Pre mňa bude lepšie ju zbúrať,“ povedal. Podľa vlastných slov má vydané platné stavebné povolenie od Mesta Bytča a stavba je v súlade s územným plánom.

Či to mestu skutočne pomohlo, si dnes každý môže vyhodnotiť sám.

V tom čase sa však Lidl v tejto súvislosti vôbec nespomínal. Spomínala sa predajňa pekárne, či potravín a parkovisko pre zmrzlinára.

Architekt Jozef Janiš v reakcii na článok o pripravovanom novom obchodnom dome Lidl v Bytči, ktorý uverejnil portál bytcan.sk, napísal: „Malý bytčiansky LIDL stojí na mieste bývalej Mičurovej vily. Je situovaný na tom najnemožnejšom mieste. Prekonáva ho azda len ten minikruhák, ktorý asi v Európe nemá obdobu. Na parkovisku pred Lidlom sa dá ťažko zaparkovať, aj vo vnútri obchodu je málo priestoru v uličkách medzi regálmi je to furt zapratané tovarom a škatuľami. Je to výsmech pánovi JUDr. Mičurovi a jeho životu. Pôvodne mal LIDL stáť v blízkosti Sobášneho paláca. Podarilo sa mi tomu zabrániť tak, že ako jediný nepredal som Lidlu pôdu. Teraz sa ukazuje aká to bola blbosť zbúrať Mičurovu vilu, druhá už nebude, čo je obrovská škoda. Mimo iné Dr. Mičura zorganizoval aj výstavbu súčasného Mestského úradu v Bytči (rok 1945-46). Lidl si mohol vybrať oveľa vhodnejší pozemok ako bola Mičurova vila.“

Nový bude v priemyselnej zóne

Nový lidl bude v priemyselnej zóne, blízko sídliska Úvažie a autobusového nástupišťa. Nachádzať sa má v priestoroch obchodného centra, ktoré tu plánuje postaviť spoločnosť KLM Bytča. Okrem obchodnej galérie bude jeho súčasťou autoumyváreň, čerpacia stanica Oliva a kiosk so samoobslužným predajom farmárskych potravinových výrobkoch. Tiež parkoviská a E-nabíjačky pre e-autá a e-bicykle.

Stavať ho chcú začať v apríli a dokončený by mal byť v novembri ešte tento rok. Investícia dosiahne 10 miliónov eur.

Zámerom sa zaoberali aj komisie mestského zastupiteľstva. Jedna z nich odporučila mestu vyvolať diskusiu a zaoberať sa napojením komunikácií a obslužných komunikácií k obchodnému centru.

Čo bude so starou predajňou

Spravodajský portál SP 21 oslovil hovorcu spoločnosti Lidl Slovenská republika Tomáša Bezáka. O osude existujúcej predajne, ktorá vyrástla na mieste Mičurovej vily nám povedal: „V Bytči budujeme novú predajňu na novom mieste, ale ešte nemáme rozhodnuté, čo bude s pôvodnou. V minulosti, napr. v Ilave, sme pôvodnú predajňu využili ako outlet. Niekedy dáva zmysel ponechať si obe predajne, a niekedy sa tá stará zruší. V hre sú zatiaľ všetky alternatívy. Rozhodnúť by sme mali do mesiaca.“

Nový Lidl v priemyselnej zóne vedľa sídliska Úvažie. Vizualizácia: Enviroportál

Súvisiaci článok
Mesto Bytča bude znova rozhodovať o odpredaji polovice Tisovho domu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť