Sobota 27. 07. 2024 09:46:55 | Meniny má Božena

Koniec jednej éry. Ošarpané stánky pred žilinskou nemocnicou nadobro zmizli, rysujú sa nové plány (VIDEO)

Trvalo to takmer rok, no napokon sa uzatvára jedna éra pred žilinskou nemocnicou. Vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline sa totiž po novom roku rozhodlo staré a ošarpané stánky spred budovy nadobro odpratať. Napriek tomu, že už v januári 2023 mala nemocnica za sebou vyhratý súdny spor ohľadom týchto pozemkov, naďalej sa táto záležitosť ťahala, a to niekoľko mesiacov. Po roku však nemocnica dáva deviatim starým stánkom definitívne zbohom. Nemocnica má však už s pozemkami nové plány.

Michal Szentivanyi|13. január 2024|14:00:37

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Súd rozhodol: Ošarpané stánky spred nemocnice musí pôvodný vlastník odpratať
Čítajte viac >

Celá kauza ohľadom nevkusných stánkov pred poliklinikou sa napokon uzatvára v sobotu 13. januára 2024, kedy na známe miesto pred budovou prišli pracovníci mestských služieb a začali ich jeden po druhom rozoberať. Celá situácia ale ešte pred niekoľkými rokmi nevyzerala tak optimisticky. Súdne ťahanice ohľadom tohto viackrát medializovaného prípadu pozná hádam každý, kto sa téme podrobnejšie venoval.

Už bezprostredne po rozsudku čakali, že k okamžitej náprave nedôjde

Posledným dňom podľa nemocnice veľmi nevýhodnej zmluvy bol ešte 11. august 2021, čo nemocnica vtedy pripomenula aj na svojom webe. Táto prakticky nevypovedateľná a 15 rokov trvajúca zmluva bola uzatvorená ešte v roku 2006. Vedenie nemocnice však čakali ešte ďalšie starosti, pričom ich k odprataniu stánkov neposunulo ani uplynutie časovej doby z predmetnej zmluvy. Nasledovali súdne spory s pôvodným vlastníkom, ktorý sa neustále odvolával.

20240113_091131_1024x768.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Podľa informácií agentúry TASR sa im napokon v tomto spore podarilo uspieť až o niekoľko mesiacov neskôr v januári 2023, teda takmer presne pred rokom. „Napriek rozhodnutiu súdu, žiaľ, neočakávame, že by došlo k okamžitej náprave a bývalý majiteľ by stánky hneď odpratal. Takže musíme počkať na písomné doručenie vyhotovenia rozsudku spolu s doložkami právoplatnosti a vykonateľnosti. Potom budeme môcť ďalej konať a domáhať sa vypratania pozemkov," vyhlásilo vtedy tlačové oddelenie nemocnice.

20240113_091310_1024x768.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Toto skutočne neznamenalo bezprostredný posun v prípade, keďže naozaj nasledovali odvolávania na súde. Až začiatkom roka 2024 sa nemocnica konečne mohla plnohodnotne pustiť do odstránenia nevkusných a starých, ošarpaných stánkov, ktoré si podľa opotrebovaného vzhľadu pamätajú ešte minulý režim. „Dnešným dňom sme vstup do nemocnice očistili od objektov, ktoré tam dlhodobo nemali čo robiť. Nevytvárali dobrý dojem a najmä neplnili svoju funkciu. Tento úspešný výsledok sa nám podarilo dosiahnuť aj vďaka krokom predchádzajúcich vedení, za čo im patrí poďakovanie,“ povedal riaditeľ žilinskej nemocnice Juraj Kacian s tým, že zdravotnícke zariadenie postupne zmení vzhľad vstupnej časti. Vlani sa zrekonštruovala fasáda a vymenil sa nápis. Ďalším krokom bude osadenie nových nákupných stánkov.

Stánky začali pomocou žeriavu odstraňovať už skoro ráno

Celý proces sa začal už 13. januára v skorých ranných hodinách. Robotníci na miesto pred nemocnicou prišli už pred pol ôsmou ráno, aby sa postupne zbavili deviatich stánkov, pričom ich z areálu nemocnice odnášali pomocou nákladných áut po troch. Jednotlivé stánky boli zo svojich miest premiestnené na nákladné auto pomocou žeriavu. „Podarilo sa nám odstrániť staré a nevyužívané stánky, ktoré stali pred vstupom do hlavnej budovy polikliniky. Dohromady deväť objektov nám nepatrilo a nemocnica sa dlhodobo snažila o ich odstránenie," povedala k sobotným prácam pre našu redakciu hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Zuzana Fialová.

20240113_092715_1024x768.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

S prázdnymi miestami, ktoré po stánkoch ostali, má nemocnica svoje plány

Nemocnica pripomína, že aj napriek uplynutiu časového ohraničenia 15-ročnej zmluvy sa súkromník nechcel stánkov zbaviť. „A tak sme využili všetky možné zákonné prostriedky na to, aby boli stánky nadobro odstránené. V novembri minulého roka pribudli na stánkoch exekučné nálepky a začala tak plynúť lehota, po ktorej boli objekty uvedené do verejného ponukového konania. Záujem o nich prejavila súkromná spoločnosť, ktorá ich neskôr získala do vlastníctva,“ vysvetlil ekonomicko-technický námestník nemocnice v Žiline Pavol Záň. „Stánky sme spolu s firmou dočasne presunuli v rámci areálu na miesto, kde nebudú viditeľné," doplnila Fialová s tým, že deväť spomínaných stánkov bude postupne zlikvidovaných. Vedenie nemocnice sa za urýchlenie tohto prípadu poďakovalo aj bývalému kabinetu.

20240113_101706_1024x577.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Nemonica plánuje v budúcnosti na mieste, kde sa stánky nachádzali, vytvoriť novú nákupnú pasáž. Vedenie dokonca ponúklo náhľad na budúce projekty, ktoré sa na mieste bývalých stánkov plánujú.

20240113_102848_1024x768.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

20240113_102902_1024x768.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk


Súvisiaci článok
Žilinská nemocnica upravuje systém parkovania: Po novom zaparkujete v ZÓNE A alebo v ZÓNE B
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť