Streda 01. 05. 2024 21:27:38

TOP BIZNIS ZNAČKA Žilinského kraja: MDDr. Peter Džupa – Naši špecialisti dnes pokrývajú väčšinu stomatologických odborov

Petramed je zubná klinika so sídlom v Čadci, ktorá ponúka komplexnú starostlivosť o chrup svojich pacientov a klientov. Portfólio služieb a zákrokov je neuveriteľne široké. Od vstupnej prehliadky, dentálnej hygieny, až po tie najzložitejšie stomato – chirurgické zákroky a rekonštrukciu chrupu. Na rozhovor do projektu TOP BIZNIS ZNAČKA sme si pozvali výkonného riaditeľa spoločnosti Petramed MDDr. Petra Džupu.

Michal Filek|30. november 2023|15:00:13

Predstavte nám v krátkosti svoje pracovisko. Ako a kedy Petramed vznikol?

  • Petramed vznikol pred 30 rokmi. Z malej ambulancie sme postupne vyrástli až na jednu z top kliník a náš tím tvorí 50 ľudí. Navštevujú nás najmä klienti zo Žilinského regiónu.

Naši špecialisti už dnes pokrývajú väčšinu stomatologických odborov. Patríme k najväčším ortodontickým zariadeniam v oblasti zubných strojčekov pre deti aj dospelých.

Naše služby využívajú aj iní zubári, ktorí potrebujú konzultáciu či pomoc špecialistu. Alebo len potrebujú vyhotoviť RTG či CT snímok na našom modernom RTG pracovisku.

Akých špecialistov zamestnávate, na aké činnosti sa špecializujú? Predstavte nám váš tím.

  • Dentálnu hygienu u nás robia dentálne hygieničky. Komplikované extrakcie zubov múdrosti robí stomatochirurg s 20-ročnými skúsenosťami. Koreňové kanáliky vyčistí endodont pod mikroskopom. Ak niekto stratil časť chrupu, tak zubný protetik navrhne pre neho riešenie a v spolupráci s kolegami nechá vyrobiť zubné náhrady. Významnú oblasť tvorí aj ortodoncia, kde máme dvoch čeľustných ortopédov.

Rozšírili sme náš tím aj o špecialistu na zápaly ďasien (parodontitídu) či špecialistu na detskú stomatológiu. Ľudia oceňujú tiež kolegyne z recepcie a naše skúsené sestry.

Kto sú vaši pacienti? S akými problémami, či diagnózami vás môžu vyhľadať?

  • Navštevujú nás ako pacienti s bežnými problémami, ako sú zubné kazy či potreba dentálnej hygieny, tak aj ľudia so závažnejšími problémami. Riešime tiež estetické zákroky, aby ľudia mali krajší alebo rovnejší úsmev. Samozrejme v prvom rade sa zaujímame o to, aby bol chrup funkčný. Citlivo vnímame aj bolesť a vieme sa jej účinne zbaviť.

Pacienti nás môžu navštíviť s akýmikoľvek požiadavkami v oblasti stomatológie. Chodia k nám dospelí pacienti, ale aj ich deti.

Veľmi významnú časť pacientov tvoria ľudia, ktorí potrebujú pomoc od čeľustného ortopéda. Tí chodia na naše ortodontické pracovisko, kde podstupujú vyrovnávanie zubov z rôznych dôvodov. Nielen estetických, ale ak majú napr. problém so zhryzom či bolesťou spánkovosánkového kĺbu.

Prečo by si mali vybrať práve vašu kliniku? Čo u vás nájdu, oproti iným ordináciám?

  • Je to určite najmä súhra tímu špecialistov, kde sa každý do hĺbky zaoberá určitou problematikou v stomatológii. Vždy hľadáme príčiny problémov a tie sa snažíme odstrániť. Výhodou je aj široká škála služieb, takže si pacient častokrát môže vybrať medzi alternatívami. Napríklad, pri zubných strojčekoch môže absolvovať liečbu klasickým fixným aparátom, alebo modernejšiu liečbu pomocou priehľadných dláh.

Zároveň spolupracujeme aj s inými kolegami – zubármi. Ak niekto potrebuje len vyrovnať zuby pomocou neviditeľného strojčeka, tak náš čeľustný ortopéd naplánuje liečbu a vie spolupracovať aj s iným zubným lekárom, s ktorým je pacient spokojný.

Ak sa niekto rozhodne pre vašu kliniku, čo musí urobiť?

  • Našim lekárom, dentálnym hygieničkám či zdravotným sestrám energicky pomáhajú naše recepčné. Sú takým ústredným komunikačným miestom. Stačí ich v akejkoľvek forme kontaktovať a oni už každému pomôžu, nasmerujú ho, prípadne ho rovno objednajú.

Pritom je jedno, či príde požiadavka od klienta alebo od iného lekára, či telefonicky alebo cez správu na sociálnych sieťach. Máme tiež web, kde sa dá jednoducho objednať online.

Venujete sa aj strojčekom na zuby, čo je u nás veľmi nedostatková činnosť. Dokážete aj v tomto smere uspokojiť svojich pacientov? Ako dlho to u vás trvá?

  • Záujem o strojčeky je veľmi veľký. Naša výhoda je, že máme viacero odborníkov a tiež aj rôzne alternatívy liečby. Veľmi efektívna je moderná liečba neviditeľným strojčekom. Táto technológia nám umožňuje prijímať viac pacientov a tí zároveň nemusia tak často chodiť na kontroly počas liečby. Vďaka tomu vieme prijímať oveľa viac pacientov a čakacie doby sú minimálne. Pri fixných strojčekoch je dlhšia čakacia doba.

Záleží teda od alternatívy, akú si pacient zvolí. Pri neviditeľných strojčekoch vieme pacienta vziať do liečby cca do mesiaca. Treba brať ohľad aj na to, že v určitých prípadoch je potrebné pripraviť chrup na nasadenie strojčeka. Najčastejšie je to hlavne absolvovanie dentálnej hygieny alebo oprava kazov, ktoré by mohli komplikovať liečbu.

Ktoré vaše služby sú najvyhľadávanejšie a prečo?

  • Jednoznačne najviac vyhľadávané sú zubné strojčeky. Najmä pre deti a tínedžerov. Je to z dôvodu, že spolupracujeme so všetkými zdravotnými poisťovňami a práve neplnoletým pacientom poisťovňa významne na liečbu prispieva. Ľudia tiež často vyhľadávajú aj naše dentálne hygieničky. Rovnako tam vedia využiť aj finančné benefity od svojej zdravotnej poisťovne.

Ak by sme sa pýtali našich kolegov, tak určite by vyzdvihli aj naše RTG pracovisko. Tam sa vystriedajú skutočne tisícky ľudí ročne. Aj vďaka tomu, že k nám chodia aj pacienti iných zubných lekárov.

Určite za zmienku stojí aj mikroskopická endodoncia, vďaka ktorej čistíme koreňové kanáliky veľmi detailne.

Špecifické postavenie má aj rekonštrukcia chrupu a náhrady chýbajúcich zubov. Pri týchto zákrokoch však pacienti navštevujú obvykle viac odborníkov a plánuje sa riešenie individuálne. Tiež to nie je na počkanie a znamená to viacero návštev a plánovania.

Pri estetických zákrokoch sú to najmä zubné fazety alebo bielenie zubov.

Petramed_143.jpg

Je aj niečo také, na čo si netrúfate?

  • V spolupráci aj s externými špecialistami si trúfame na čokoľvek. Sú však ošetrenia, ktoré aj my odporúčame na iné pracovisko. Napríklad, pri pacientoch s mentálnym postihnutím, kde nie je možné ošetrenie ani v našej ambulancii a je nutné vykonať zákroky v celkovej anestézii. Našou silnou stránkou je, však, spolupráca s ďalšími kolegami. Či už oni posielajú pacientov k nám, alebo my posielame pacientov k nim. Vždy je na prvom mieste pacient a jeho potreby.

Čo to znamená zubná chirurgia? Dokážete kompletne zrekonštruovať chrup?

  • Áno, dokážeme kompletne zrekonštruovať chrup. Avšak, toto je téma zubnej protetiky a najmä vzájomnej spolupráce s ďalšími kolegami. Zubný protetik je ten, kto naplánuje a vymyslí to riešenie ako nahradiť zuby v ústach pacienta. Akú využiť technológiu, ako to ukotviť do úst a podobne.

Zubný chirurg, však, spolupracuje s kolegami naprieč našou klinikou. Aj so zubným protetikom. Zubný chirurg nielen trhá zuby, ale robí množstvo iných klinických výkonov. Napr. v spolupráci so zubným protetikom zhodnotí, či je možné zubné náhrady ukotviť na implantát, a tiež ho zavedie do úst pacienta.

Ako sú na tom Slováci so starostlivosťou o zuby? Keď to, napríklad, porovnáme so západnými krajinami?

  • Určite stále zaostávame v rámci našej populácie v prevencii. Je to škoda, pretože na Slovensku sa skutočne robí svetová stomatológia. Je to preto, že model financovania je iný ako pri ostatných zdravotných službách. Situáciu, že je to pre ľudí dnes finančne o niečo náročnejšie, spôsobil fakt, že zubné lekárstvo sa za posledné roky neprestajne inovuje. Zubní lekári sa vzdelávajú na svetovej úrovni. Kým súkromných nemocníc je tu málo, tak komplexných zubných kliník nájdete na Slovensku oveľa viac. A už pri vstupe vidíte ten rozdiel. Dobrou známkou je, že nás na Slovensku navštevujú aj pacienti zo západných krajín.

Ak by sme sa chceli porovnávať, tak môžeme sa pozrieť na Švajčiarsko. Dbajú a apelujú najmä na prevenciu a dentálnu hygienu. Dramaticky tak znížili zubné kazy v celej krajine. Zubný kaz je u nich zriedkavý. Vďaka tomu, že sa zníži potreba náročnejších zákrokov, ľudia sa aj viac vyhnú bolesti a v neposlednom rade ušetria. Pretože najdrahšie sú najmä tie zákroky, kedy už sú zuby v zlom stave alebo ich pacient stratil. Pritom, všetko stojí najmä na správnej dentálnej hygiene. A tú finančne podporujú aj naše zdravotné poisťovne.

Môžu si klienti vaše služby finančne dovoliť?

  • Výhodou je, že spolupracujeme so všetkými zdravotnými poisťovňami. A to, najmä v oblasti prevencie a dentálnej hygieny, kde je podpora poisťovní citeľná. Toto ušetrí mnoho eur pri detských pacientoch, ktorým, rovnako, viaceré zákroky poisťovňa dotuje. Najzaujímavejším je určite strojček na zuby. Avšak finančná podpora od poisťovní, najmä pri dospelých pacientoch a náročnejších zákrokoch, je slabá.

Na opačnej škále zákrokov sú u nás napr. komplexné rekonštrukcie chrupu, kde pacient stratil väčšinu alebo viac zubov. Výhoda však je, že vždy ponúkame rôzne varianty riešenia. To prináša, aj pri podobných problémoch, rôzne finančné zaťaženie. Tiež ponúkame možnosť absolvovať aj náročnejšiu liečbu a drahšie zákroky na splátky. A to bez potreby brania si úveru, a bez navyšovania ceny.


Súvisiaci článok
Spravodajský portál SP 21 a SOPK Žilina vyhlasujú anketu TOP BIZNIS ZNAČKA Žilinského kraja
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť