Štvrtok 09. 05. 2024 13:04:54 | Meniny má Roland

„Urobíme všetko pre to, aby sme v Žiline mali vrcholovú hádzanú,“ zhodnotila Renáta Bartková z klubu Slovan Malá Fatra

Predsedníčka žilinského hádzanárskeho klubu Slovan Malá Fatra, Renáta Bartková, na oficiálnom webe klubu informovala, čo očakávajú od nadchádzajúcej sezóny 2023/2024, vyjadrila sa rovnako aj ku diskutovanej otázke, akou je nedostatok záujmu detí o šport a nezdravý životný štýl, a taktiež predstavila aj dlhodobú víziu klubu. Foto: Facebook / Hádzaná Žilina

Juliana Krčulová|13. september 2023|11:30:08


Súvisiaci článok
Žilinské hádzanárky vyhrali boj o titul tohtoročných majsteriek Slovenska
Čítajte viac >

Začiatky žilinského hádzanárskeho klubu Slovan Malá Fatra sa píšu od apríla roku 2019, pričom prvé súťažné zápasy odohrali v sezóne 2019/2020. Už vtedy si podľa slov Renáty Bartkovej, predsedníčky žilinského hádzanárskeho klubu, povedali, že sa v klube chcú venovať ženskej aj mužskej zložke. Zámerom ich klubu, čo vyplýva aj z názvu, je výkonnostný šport a výchova talentov pre vrcholovú hádzanú či reprezentáciu Slovenskej republiky.

„Snažíme sa vytvárať podmienky pre výkonnostný šport, nie sme žiaden „školský krúžok". Budujeme kategórie krok za krokom a boríme sa s mnohými prekážkami, ktoré nám pripravuje tento štát nielen počas krízových situácií (Covid, vojna na Ukrajine, recesia), ale bohužiaľ aj v „bežnej" prevádzke. Napriek tejto situácii sme z môjho pohľadu veľmi úspešní,“ priblížila Bartková na oficiálnom webe žilinského hádzanárskeho klubu.

Už v sezóne 2021/22 staršie žiačky získali takzvaný Prezidentský pohár a v uplynulej sezóne 2022/23 sa stali Majsterkami Slovenska. Dievčatá tiež vyhrali prestížny Praha Handball Cup. V 1. lige mladších dorasteniek, v ktorej boli nováčikom, získali krásne 4. miesto, pričom medaila im ušla len o vlások. Mladší žiaci zvíťazili v regionálnej súťaži a na Otvorených majstrovstvách Slovenska - Slovak Open Handball, ktoré sa konali v júni v Žiline, získali strieborné medaily.

331919821_6645800898769372_6259299027249887322_n.jpg

Bartková sa vyjadrila aj ku diskutovanej otázke, akou je akútny nedostatok záujmu detí o šport a nezdravý životný štýl.

„Nedostatok pohybu detí a mladých ľudí plus nesprávne stravovanie je rozsiahly civilizačný problém. Nedostatok pohybu a zlé stravovacie návyky budú mať zdravotné a sociálne dôsledky, na ktoré opäť bude potrebné hľadať zdroje. Takže toto vnímam ako problém krajiny a nie jednotlivých klubov. Čím ďalej, tým menej rodičov je naučených zo svojej vlastnej mladosti byť súčasťou športových klubov, chodiť pravidelne na tréningy, nefňukať ale zabojovať, ak sa niečo nevydarí. Tým pádom nevedú svoje vlastné deti k športu, ale vytvárajú im podmienky na hľadanie ľahšej cesty. Preto sme radi, že v našom klube máme skvelých rodičov, ktorí hádzanú vzali vážne a vytvárajú svojim deťom perfektné podmienky na ich rast,“ ozrejmila Bartková a taktiež dodala, že šport je životný štýl a kolektívny šport formuje nielen jednotlivca, ale zlepšuje komunikáciu, toleranciu či priebojnosť. V dnešnej dobe sú to podľa jej názoru veľmi dôležité vlastnosti.

Na otázku, aká je dlhodobá vízia klubu, odpovedala takto: „Už na začiatku našej činnosti sme si stanovili cieľ, že budeme postupne vytvárať športové triedy. To sa nám zatiaľ darí na ZŠ Námestie mladosti 1 v Žiline, kde sú aj hádzanári. Trochu nás trápi, že nemáme učiteľov hádzanárov na základných školách, ktorí by mali na starosti nábor detí do klubu, formou hádzanárskych krúžkov. Napriek tomu sme spoluprácu s viacerými školami rozbehli a v súčasnosti je krúžok hádzanej na štyroch základných školách (ZŠ Karpatská, ZŠ Lichardova, ZŠ Nám. mladosti 1, ZŠ a MŠ Višňové).

DSC_1348.jpg

Už v minulom roku sa rozbehla výuka hádzanej na Strednej športovej škole a tento rok sme už naplnili počet hádzanárov tak, aby sme mali špecifickú hádzanársku prípravu. Ďalším míľnikom je spolupráca s UNIZA, kde by mohli hádzanári a hádzanárky študovať a zároveň hrať hádzanú. Našim cieľom je teda priniesť do Žiliny najvyššiu súťaž v hádzanej žien. Čo sa týka mužov, máme v okolí dva silné kluby (MHáK Martin a MŠK Považská Bystrica), ktoré pravdepodobne zatiaľ umožnia talentovaným chlapcom pokračovať v hádzanej v seniorskej kategórii u nich. Všetko sa samozrejme môže úplne otočiť alebo zmeniť, ale urobíme všetko pre to, aby sme vrcholovú hádzanú v Žiline mali. Financie sú v tomto celom procese jedna z kľúčových vecí.“

Predsedníčka žilinského hádzanárskeho klubu Slovan Malá Fatra, Renáta Bartková, na oficiálnom webe klubu zhodnotila aj očakávania od nadchádzajúcej sezóny 2023/2024.

„Sme ambiciózni, ale nechceme veci „hrotiť“. V mládežníckych kategóriách je prioritou to, aby sa deti naučili čo najviac a hlavne technicky a takticky správne. V jednotlivých kategóriách sme posunuli trénerov a opäť sme vykročili do vyšších súťaží a kategórií. Pre mňa bude kľúčové prilákať ďalšie deti vo veku od 12 rokov nižšie a v jednotlivých súťažiach sa snažiť dosiahnuť na medaily, ak to bude možné.

Všetkým trénerom, funkcionárom a dobrovoľníkom sa chcem ešte raz veľmi pekne poďakovať za ich skvelú prácu a nasadenie. Vždy máme čo zlepšovať, preto nespíme na vavrínoch. Všetkým hádzanárkam a hádzanárom držím palce v novej sezóne, aby sa hádzanou bavili a zlepšovali sa herne i osobnostne. Všetkým rodičom prajem, aby im ich deti robili maximálnu radosť, a aby sa v našom klube cítili dobre,“ uzavrela Bartková.


Súvisiaci článok
Celoslovenský turnaj Slovak Open Handball pozná svojich víťazov (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť