Utorok 22. 10. 2024 13:36:28 | Meniny má Sergej

Trpíte nočnými morami? Dávajte si pozor, môžu odhaliť tieto zdravotné problémy

Nočné mory a zdravotné problémy sú zaujímavou témou, ktorá sa týka mnohých ľudí. Odborníci odhalili, že medzi nočnými morami a niektorými chorobami sú súvislosti. V tomto článku sa dozviete viac.

Radka Kostánová|4. jún 2024|16:15:01

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Vitamín D je dôležitý pre imunitu, ale nie je potrebné ho užívať hneď po prvých mrazoch
Čítajte viac >

Nočné mory sú intenzívne negatívne vnímané nepríjemné sny, ktoré sprevádza zobudenie zo spánku. Odborníci z portálu Medical news today vysvetlili, že prerušovaný spánok a nočné mory sú bežným príznakom lupusu alebo sprievodným znakom reumy, či sklerózy. Vykonávali štúdiu, počas ktorej na účastníkoch zistili, že jedným z najbežnejších symptómov bol narušený spánok a zlé sny. Niektorí dokonca priznali, že počas noci trpeli halucináciami.

Lupus a jeho vplyv na zdravie človeka

Lupus môžete poznať ako celoživotné autoimunitné ochorenie neznámeho pôvodu. Ochorenie začína medzi 15. až 45. rokom života a každých niekoľko rokov spôsobuje bolestivé vzplanutia, ktoré postihujú kĺby, vyvolávajú horúčku, bolesť na hrudi, únavu a stratu vlasov.

Nočné mory, zlé sny, prerušovaný spánok a halucinácie sťažujú diagnostiku a liečbu. Tieto všetky príznaky naznačujú, že lupus môže mať hlbší vplyv na centrálny nervový systém, než si lekári doteraz mysleli.

Aké iné ochorenia vyplývajú z nočných môr?

Odborníci dodali, že ľudia, ktorí trpia nočnými morami, môžu mať aj roztrúsenú sklerózu alebo reumu, kedy ohlásili zhoršenie snov pred náhlym prepuknutím choroby. Výskum a štúdie teda naznačujú, že nočné mory môžu byť varovným signálom pre rôzne autoimunitné ochorenia, čo otvára možnosti pre včasnú diagnostiku a intervenciu.


Súvisiaci článok
Vitamín A: Odkryte tajomstvo mladistvej pokožky a dlhovekosti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť