Piatok 26. 07. 2024 20:02:52 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Počet odsúdených mladistvých v Sučanoch klesol. Kriminalita sa však neprejavuje iba v slabších rodinách

Zo štatistík Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky vyplýva, že počet odsúdených mladistvých v Sučanoch za posledných 10 rokov klesol. Bližšie sa téme venovala televízia JOJ vo svojej reportáži.

Radka Kostánová|21. máj 2024|19:45:19

Zdroj: zvjs.sk

Súvisiaci článok
Enviroodborníkom vyrazil dych masový odpad na Liptove. Spracovanie 142 ton šrotu však nebudú hradiť Slováci
Čítajte viac >

V Sučanoch klesol počet odsúdených

Televízia JOJ na svojom oficiálnom webe informovala, že počet odsúdených mladistvých za posledných 10 rokov výrazne klesol. Skoro o polovicu. Bohužiaľ, smutným faktom zostáva, že aktuálne sa kriminalita v pubertálnom veku neprejavuje už iba v slabších rodinách.

Trestnú činnosť začnú mladiství páchať hlavne vtedy, keď majú znížené rozumové schopnosti či rôzne poruchy osobnosti.

„Príčinami a najčastejšími faktormi páchania trestnej činnosti mladistvých odsúdených je genetická podmienenosť, znížené rozumové schopnosti, duševné poruchy, či rôzne poruchy osobnosti a v súbehu s ich vzdelaním (často neukončené, nízke právne povedomie), ďalej rodinným zázemím (disharmonické prostredie, benevolentná, príp. zanedbaná výchova), spoločenským okolím (partie kamarátov) či sociálne vylúčenie (minority, nízky sociálny a ekonomický status)," informovali zástupcovia Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky na oficiálnom webe.

Potom skončia v zariadení v Sučanoch

Keď spácha mladistvé dieťa nejaký trest alebo kriminálnu činnosť, často skončí v zariadení v Sučanoch, ktoré je na Slovensku jediné svojho druhu. Deti majú štandardný režim, od budíčka až do večierky je regulovaný. Riaditeľ zariadenia, Michal Hrnčiar, pre TV JOJ uviedol, že podľa jeho názoru je veková kategória mladistvých na základe judikatúry v rozpätí od štrnásť do osemnásť rokov. Aj preto je podľa neho potrebné týmto deťom zadávať jasné hranice a pravidlá.

„Okrem tých bežných obslužných činností sú tam samozrejme aj iné aktivity. Škola, vzdelávacie aktivity, kultúrno osvetové aktivity, šport, práca a tak ďalej,“ skonštatoval pre TV JOJ štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Sedliak.

Dobrá správa - počet odsúdených klesol

Počet odsúdených mladistvých podľa štatistík klesol. V roku 2015 si podľa dostupných informácií svoj trest odpykávalo 54 ľudí, no v roku 2023 sa ich počet znížil takmer o polovicu. Rezort spravodlivosti to pripisuje aj rozšíreniu možností alternatívnych trestov.

„Je to trest povinnej práce, peňažný trest, trest prepadnutia veci, trest zákazu činnosti, trest zákazu činnosti na verejných podujatiach, trest vyhostenia a trest domáceho väzenia,“ doplnil druhy trestov Hrnčiar.

Deťom s návratom do bežného života po odpykaní trestu pomáhajú psychológovia.

TABULKA-ok-NEW-914x1024.jpg Zdroj: justice.gov.sk


Súvisiaci článok
Ústav na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých v Sučanoch pomáha svojou výrobou utekajúcim z Ukrajiny (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť