Sobota 27. 07. 2024 09:11:29 | Meniny má Božena

Centrum Varína prechádza premenou. Pribudne viac zelene

Verejné priestory vo Varíne dostávajú nový nádych. V rámci projektu na obnovu zelene pribudne v obci viac stromov, kvetov aj nový mobiliár. Na námestí dokonca vznikne oddychová zóna.

Michala Stanikova|12. máj 2024|20:00:02

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Zabudnuté horské kúpalisko nad Varínom
Čítajte viac >

Jedna z najväčších obcí v Žilinskom okrese žije čulým stavebným ruchom už niekoľko týždňov. Prerába sa nielen priestor pred miestnym zdravotným strediskom, ale aj námestie. Cieľom projektu s názvom Obnova zelene a verejných priestorov je skvalitniť, skrášliť a ozdraviť životné prostredie v samotnom srdci obce a zvýšiť kvalitu pobytu obyvateľov a návštevníkov v týchto miestach.

Varín zozelenie

Ako uvádza obec, dôvodom prebiehajúcej revitalizácie je poškodená a vysychajúca zeleň a mobiliár, ktorý bol po rokoch užívania v zlom technickom stave. Zároveň chýba viac zelene, ktorá by znižovala vplyv zmeny klímy a znečistenia ovzdušia a hluku, keďže obe miesta sa nachádzajú v blízkosti frekventovanej hlavnej cesty.

Prvé práce na revitalizácii verejných priestorov vo Varíne (zdravotné stredisko) sa začali pred dvoma mesiacmi. Zdroj: zilina.sp21.sk

Stavebné práce pred zdravotným strediskom sú už ukončené. V tejto časti došlo k výmene zámkovej dlažby a k úprave terénu. Chýba ešte zeleň, ktorá sa tu bude realizovať súčasne s výsadbou na námestí.

„Dodávateľ zelene, kvetov a ostatných rastlín v súčasnosti pripravuje zavlažovanie kvetináčov na námestí. Po ukončení tejto inštalácie by sa mala vysadiť zeleň, kvety pred zdravotným strediskom a do kruhov a kvetináčov na námestí. Mimochodom realizovali sme aj obnovu výsadby okolo Kaplnky Panny Márie za obecným úradom,“ uviedol pre redakciu Žilina SP21 Patrik Miho z Obecného úradu vo Varíne.

Oddychová zóna

Revitalizácia námestia sa začala prednedávnom, a to osadzovaním zavlažovania a rozvodov na osvetlenie zelene. V nasledujúcich dňoch budú skladať kvetináče. „Celkové ukončenie prác chceme stihnúť do osláv 770. výročia prvej písomnej zmienky o obci, ktoré by sa malo uskutočniť v sobotu 25. mája,“ prezradil Patrik Miho.

Súčasťou vynovených verejných priestorov bude aj nový funkčný mobiliár ako odpadkové koše, zahradzovacie stĺpiky, nástenky, osvetlenie a nebudú chýbať ani stojany na bicykle. Na námestí vznikne nová oddychová zóna, kde okrem väčších kvetináčov pribudnú aj lavičky na oddych.

Priestor pred zdravotným strediskom je už viac menej dokončený. Chýba ešte vysadiť zeleň. Zdroj: zilina.sp21.sk
Takto by to mohlo vyzerať už aj s vynovenou zeleňou a mobiliárom. Zdroj: varin.sk

Oddychová zóna

Revitalizácia námestia sa začala pred pár dňami, a to osadzovaním zavlažovania a rozvodov na osvetlenie zelene. V nasledujúcich dňoch budú skladať kvetináče. „Celkové ukončenie prác chceme stihnúť do osláv 770. výročia prvej písomnej zmienky o obci, ktoré by sa malo uskutočniť v sobotu 25. mája,“ prezradil Patrik Miho.

Súčasťou vynovených verejných priestorov bude aj nový funkčný mobiliár ako odpadkové koše, zahradzovacie stĺpiky, nástenky, osvetlenie a nebudú chýbať ani stojany na bicykle. Na námestí vznikne nová oddychová zóna, kde okrem väčších kvetináčov pribudnú aj lavičky na oddych.

Premenou prechádza aj varínske námestie, kde pribudnú nové kvetináče a lavičky. Zdroj: zilina.sp21.sk
Na námestí vznikne po revitalizácii nová oddychová zóna. Zdroj: varin.sk

Ošumelý pamätník

Súčasťou námestia je okrem Kaplnky sv. Floriána aj národná kultúrna pamiatka – pamätník vojaka. Pamätník, ktorý má pripomínať boje počas druhej svetovej vojny, bol v centre obce postavený v roku 1988. V súčasnosti už vykazuje množstvo nedostatkov, ktoré oku návštevníka nelahodia. Bude sa počas revitalizácie námestia opravovať aj tento objekt?

„Majiteľom pamätníka na námestí bol štát. Obec Varín požiadala o jeho delimitáciu Okresný úrad Žilina. Pomník nám bol delimitovaný 21. 11. 2023. Pamätník ešte stále nebol katastrom zapísaný na list vlastníctva. Vzhľadom k tomu, že máme veľa rozbehnutých projektov, sme sa ešte nestihli venovať príprave podkladov, ale je v pláne uskutočniť aj opravu tohto pamätníka. Z toho dôvodu sme žiadali jeho delimitáciu,“ dodal Patrik Miho z Obecného úradu vo Varíne.

Pamätník vojaka, ktorý je spolu s kaplnkou dominantou námestia, bol donedávna majetkom štátu. Zdroj: zilina.sp21.sk
Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť