Nedeľa 19. 05. 2024 18:59:31 | Meniny má Gertrúda

Bezpečnosť a zdravie na prvom mieste: Šesť žilinských mestských častí má nové defibrilátory

Mesto Žilina zvyšuje dostupnosť AED prístrojov pre občanov. Nové defibrilátory nájdete na strategických miestach, napríklad v Bytčici, vo Vraní, v Žilinskej Lehote, ale aj na futbalovom ihrisku v Trnovom a taktiež vo vozidlách mestskej polície na Vlčincoch a Hájiku.

Juliana Krčulová|8. máj 2024|08:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Ján Krošlák a zilina.sk

Súvisiaci článok
Rast počtu AED v Žilinskom kraji pokračuje: Od začiatku roka sa použili 46-krát
Čítajte viac >

Defibrilátory výrazne zvyšujú pravdepodobnosť prežitia

Zuzana Ondrášová, hovorkyňa mesta Žilina, zdôraznila význam strategickej polohy nových automatizovaných externých defibrilátorov AED, ktoré boli umiestnené s cieľom urýchliť zásah pri srdcových alebo dýchacích zástavách. Defibrilátory môžu výrazne zvýšiť pravdepodobnosť prežitia až o 10%. AED prístroje sú podľa jej slov navrhnuté tak, aby ich mohli používať aj ľudia bez lekárskeho vzdelania, pričom mikroprocesor poskytuje okamžité hlasové a vizuálne pokyny pre efektívnu resuscitáciu.

„Inštalácia ďalších defibrilátorov je skvelou správou pre všetkých Žilinčanov. V život ohrozujúcej situácii sa môže ocitnúť každý z nás, a preto je dôležité mať k dispozícii prostriedky, ktoré poskytnú rýchlu pomoc. Mnohé prípady z praxe napríklad mestskej polície jednoznačne dokazujú, že prístroje AED sú jedným z nich,“ uviedol primátor mesta Žilina, Peter Fiabáne, s tým, že radnica chce zdravotnú infraštruktúru pre obyvateľov mesta a jeho častí zlepšovať aj naďalej.

AED-1024x565.jpg Zdroj: zilina.sk

AED je na dosah v každom kúte Žiliny

V Žiline a okolí pribudlo viacero nových AED prístrojov, ktoré sú umiestnené na strategických miestach vrátane mestského úradu, Hasičskej zbrojnice Trnové, Mojšovej Lúčky a Brodna, Kultúrneho domu Zástranie, vrátnice Žilinskej univerzity na Ulici 1.mája alebo Žilinskej plavárne. Ďalší defibrilátor je k dispozícii aj v aute Mestskej polície Žilina na Ulici Hollého.

Kompletný prehľad všetkých AED stanovísk nájdete na webovej stránke Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky alebo na TOMTO ODKAZE.


Súvisiaci článok
Rajec získal život zachraňujúce zariadenie: Verejný defibrilátor nájdete na mestskom úrade
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť