Nedeľa 19. 05. 2024 06:27:52 | Meniny má Gertrúda

Dva milióny eur na premenu mesta: Žilinská radnica chce na revitalizáciu troch vnútroblokov využiť eurofondy

Žilinská radnica sa usiluje získať nenávratný finančný príspevok na revitalizáciu troch sídliskových vnútroblokov na uliciach Jarná, Lichardova a Čajakova. Mestskí poslanci schválili podanie žiadostí o finančnú podporu projektov v rámci eurofondovej výzvy zameranej na rozvoj zelenej a modrej infraštruktúry. Celková hodnota investície presahuje dva milióny eur.

TASR|7. máj 2024|13:17:41

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sk

Súvisiaci článok
Závodie čaká zelená budúcnosť. Návrh nového námestia je tu, vizuál odhaľuje množstvo detailov
Čítajte viac >

Na viac ako milión eur sú vyčíslené investičné náklady pri revitalizácii vnútrobloku na Jarnej ulici. „Súčasťou návrhu projektu pre tento vnútroblok je detské ihrisko s hojdačkami, pieskoviskom, hracím domčekom či dokonca lezeckou stenou a trampolínou. V parku by mal byť vybudovaný mlatový bežecký chodník, ktorý je ekologickou alternatívou asfaltu a betónu," vysvetlil primátor Peter Fiabáne.

Vnútroblok na Lichardovej ulici doplnia nové pešie chodníky a pred školou vznikne zelené námestie. „Na súčasnom športovom ihrisku pribudnú workoutové prvky a priestor oživí aj petangové ihrisko. Povrch parkovacích plôch, ktorý doteraz tvorili asfaltové a betónové panely, bude v rámci zelených riešení nahradený zatrávňovacími ekotvárnicami," doplnil žilinský primátor s tým, že v tomto prípade je investičný rozpočet stanovený na 979 000 eur.

Finančne najmenej náročná je obnova verejného priestoru na Čajakovej ulici za približne 128 000 eur, kde by sa obyvatelia mali dočkať aj nových parkovacích plôch. Vo všetkých troch prípadoch je žilinská samospráva pripravená zabezpečiť povinné osempercentné spolufinancovanie.


Súvisiaci článok
Ako bude vyzerať parkovanie na Hájiku? Žilinská radnica pozýva na prezentáciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť