Nedeľa 19. 05. 2024 06:05:14 | Meniny má Gertrúda

Medzinárodný deň bez diét upozorňuje na nezdravý zlozvyk. Časté ignorovanie stravy je zásadnou chybou

Diéty až päťkrát zvyšujú riziko vzniku porúch príjmu potravy. Viaceré štúdie takisto ukazujú, že ich úspešnosť je veľmi nízka. Upozornili na to odborníčky z organizácie Chuť žiť pri príležitosti pondelkového Medzinárodného dňa bez diét, ktorý pripadá na 6. mája 2024. Podotkli, že až 42 percent svetovej populácie sa snaží schudnúť, pričom najbežnejšou metódou býva diéta.

TASR|6. máj 2024|15:30:21

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Nepodceňujte hygienu rúk. Na jej dôležitosť upozorňuje medzinárodný deň, návyk treba pestovať od mala
Čítajte viac >

„Diéty nepredstavujú udržateľný spôsob chudnutia ani pre obéznych ľudí. Veľkým rizikom býva aj diétovanie počas dospievania. Ženy, ktoré diétujú, majú až päťkrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku porúch príjmu potravy, pri hladovaní je riziko dokonca až osemnásťkrát vyššie v porovnaní s bežnou populáciou," ozrejmila nutričná vedkyňa a vedúca nutričnej poradne Ivana Kachútová.

5475.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Časté diéty sa prejavujú hlavne u mladších dievčat v školskom veku

Medzinárodný deň bez diét reaguje na nárast obezity aj porúch príjmu potravy v spoločnosti. „Približne polovica 13- až 15-ročných dievčat na Slovensku vykazuje najmenej dva symptómy poruchy príjmu potravy. Ak už anorexia alebo bulímia prepukne, je potrebná komplexná odborná pomoc," upozornila organizácia. Jedným z hlavných odkazov medzinárodného dňa je, že telo vie, čo potrebuje, aj bez každodenného preratúvania kalórií. „Osláviť ho môže každý človek tak, že svojmu telu dopraje obľúbené jedlo, dostatok odpočinku a pohybovú aktivitu, ktorá mu robí radosť," dodali odborníčky.

Chuť žiť je nezisková organizácia pracujúca s osobami trpiacimi poruchami príjmu potravy. Venuje sa prevencii, liečbe, osvete a destigmatizácii ochorenia. Poskytuje psychologické a nutričné poradenstvo, stacionáre pre pacientov či rodičov a rôzne liečebno-vzdelávacie programy.


Súvisiaci článok
Svetlo a vesmír na dosah ruky: Žilinská knižnica oslavuje Medzinárodný deň svetla
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť