Piatok 03. 05. 2024 20:15:41 | Meniny má Galina, Timea

Rozpoznávajú príznaky mozgovej príhody: Deti z Liptovského Mikuláša sa učia zachraňovať životy

Deti z MŠ Palúčanská sa stávajú malými hrdinami v boji proti cievnej mozgovej príhode. Zapojili sa do projektu Fast Heroes a učia sa rozpoznávať jej príznaky a včas volať prvú pomoc, čím môžu zachrániť životy svojich blízkych. Táto iniciatíva zdôrazňuje dôležitosť včasného rozpoznania ochorenia, ktoré na Slovensku postihne viac ako 11-tisíc pacientov ročne.

Juliana Krčulová|23. apríl 2024|13:25:17

Ilustračné foto. Zdroj: mikulas.sk a freepik.com

Súvisiaci článok
Inovatívne riešenia UNIZA: Projekt REMoT podporuje zdravšie ovzdušie v Žiline
Čítajte viac >

Hrdinovia FAST: Ako môžu škôlkari pomôcť pri mozgovej príhode?

Škôlkari z MŠ Palúčanská sa zapojili do medzinárodného projektu Fast Heroes, ktorého cieľom je vzdelávať deti o príznakoch cievnej mozgovej príhody, naučiť ich zavolať prvú pomoc včas a zachrániť tak život ich blízkym príbuzným. Na oficiálnom webe mesta Liptovský Mikuláš o tom informovala hovorkyňa, Viktória Čapčíková.

„Vlastné skúsenosti s touto chorobou prišli deťom priblížiť klienti z tunajšieho domova sociálnych služieb, s ktorým naša materská škola úzko spolupracuje. Je nám cťou byť súčasťou veľkej rodiny Fast Heroes, šíriť povedomie o cievnej mozgovej príhode, učiť už najmenších v predškolskom veku vedieť rozpoznať jej základné príznaky a hlavne včas privolať pomoc,“ povedala o projekte riaditeľka MŠ Palúčanská, Miroslava Jurčová.

Z dostupných štatistík vyplýva, že mozgová mŕtvica postihne na Slovensku každoročne viac ako 11-tisíc pacientov. Ak do nemocnice prídu včas, lekári vedia ich zdravotný stav zvrátiť a zachrániť ich. Čapčíková prízvukovala, že aj preto je dôležité vedieť toto ochorenie rýchlo rozpoznať.

Názov Hrdinovia FAST pochádza z anglickej skratky pre určenie príznakov cievnej mozgovej príhody kde F znamená tvár, A – končatina, S – reč a T – čas.


Súvisiaci článok
Vychádzajúca hviezda na Kysuciach: Mladý herec zaujal zahraničnú elitu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť