Sobota 27. 07. 2024 06:33:41 | Meniny má Božena

Vodiči by mali zbystriť pozornosť. Okresné úrady sa vyjadrili o ceste pod Strečnom, zákon uzávierku zbrzdil

Už niekoľko mesiacov a posledných pár týždňov sa situácia s dopravnou komunikáciou pod Strečnom čoraz viac komplikuje. Vodiči majú v tom, či je cesta bezpečná alebo nie doslova chaos. Najnovšie je však v pláne ďalšia uzávera. Vozovku musia uzavrieť pre ďalšiu úpravu terénu, keďže na cestu by mohli padať skaly. K tejto uzávere však neprikročia tak skoro.

Michal Szentivanyi|20. február 2024|15:30:21

Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Súvisiaci článok
Vodiči, pozor! Práve prebiehajú práce na ceste pod Strečnom, buďte opatrní
Čítajte viac >

O uzávierke cesty pod Strečnom ako prvá informovala spravodajská televízia TA3. Popoludní sa však situácia vyjasnil a ukázalo sa, že aj pre legislatívu sa s uzávierkou cesty ešte I/18 nedá rátať už počas nasledujúcich dní.

O alarmujúcej situácii na vozovke sa totiž dozvedel krízový štáb, ktorý začal konať. Uzávierka cesty súvisí s padajúcimi skalami a horninou. O prípadnej uzávierke cesty pritom už skôr informoval Okresný úrad v Žiline. Dopravné obmedzenia by sa mali však týkať len víkendových dní, kedy budú na mieste prebiehať údržbové práce za asistencie horolezcov. V hre sú však aj betónové bariéry s ochrannými sieťami.

Uzávierku nemôžu vykonať okamžite

Nateraz to však nevyzerá, že by sa uzávierka mala týkať už tohto víkendu počas soboty 24. a nedele 25. februára. Detaily povedala pre agentúru TASR prednostka Okresného úradu (OÚ) v Žiline Emília Pavlusíková. „Musíme dodržiavať literu zákona, aj keď je krízová situácia. Vždy, keď je takáto situácia, ľudia čakajú, že sa to okamžite odstráni. Ale ako vidíme, nie je to možné," povedala Pavlusíková.

Podrobne o probléme prehovoril aj námestník pre správu a údržbu Investičnej výstavby a správy ciest Slovenskej správy ciest v Žiline Dezider Szabó. Podľa neho počas najbližšieho víkendu nemožno očakávať žiadne uzávery cesty I/18 pod Strečnom. „Dokončuje sa geologický prieskum a vyhodnocujú sa všetky doteraz nazbierané dáta. Na ich základe sa neskôr urobí finálny projekt na stabilizáciu brala. Momentálne pripravujeme záchranárske práce. Potom sa budú riešiť práce na brale. To už bude výsledok všetkých meraní a prieskumov. Na základe toho vyjde finálny projekt, na ktorý sa urobí súťaž cez vestník verejného obstarávania," uviedol.

Mimoriadna situácia na ceste I/18 pod Strečnom trvá už od piatku 9. februára. Zlomová bola streda 7. februára, kedy medzi skalami Margita a Besná došlo k zosuvu svahu. Tento poškodil vozovku a potrhal krajnicu. Popadané skaly poničili dve vozidlá, avšak pri udalosti sa, našťastie, nikto nezranil. V úseku je momentálne dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch.


Súvisiaci článok
Cestu pod Strečnom nakoniec úplne neuzatvoria. Poznáme termín jej opravy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť