Sobota 27. 07. 2024 06:05:46 | Meniny má Božena

V roku 2019 zmietla lavína horského záchranára Romana Bencúra. V sobotu sa konal 2. ročník memoriálu na jeho počesť

Uplynulú sobotu 23. septembra sa konal v Demänovskej doline už druhý ročník Bencúrovho memoriálu. Konal sa na počesť horského záchranára Romana Bencúra, ktorého v roku 2019 zmietla lavína.

Radka Kostánová|25. september 2023|17:34:01

Zdroj: hzs.sk/Veronika Mikulášová, Ján Grajciarik

Súvisiaci článok
Turisti vo Veľkej Fatre minú za deň 28 eur, zväčša na občerstvenie a ubytovanie
Čítajte viac >

Horská záchranná služba na webe informovala o krásnom podujatí, ktoré sa konalo na počesť ich zosnulého kolegu, Romana Bencúra. Druhý ročník Bencúrovho memoriálu sa konal v Demänovskej doline v sobotu 23. septembra.

„Záchranári sa postavili na štart vo dvojiciach. Súčtom ich veku boli rozdelení do troch kategórií – do 80 rokov, od 80 do 100 rokov a tretia kategória boli pretekári, ktorých spoločný vek presahuje 100 rokov. Zo štrnástich zúčastnených dvojíc boli dve zastupujúce horských záchranárov z Čiech a len jedna dvojica preteky z dôvodu zranenia nebola schopná dokončiť,“ doplnila horská záchranná služba.

BM-V04-768x512.jpg

Organizátori pripravili päť disciplín, ktoré tvorili zručnosti súvisiace s každodennou prácou záchranárov v horskom prostredí. Skalné lezenie, časovka, prekonanie vyznačenej trate s nosidlami KONG, kufrovanie lana na čas a ošetrenie pacienta.

Tento rok bolo najhoršie počasie. Manželka zosnulého Romana skonštatovala:„Je mi ľúto, že vám ho Roman tam zhora nezariadil. Ale on to asi urobil naschvál, pretože mal rád výzvy.“

Horská záchranná služba informáciu ukončila s tým, že celkovými víťazmi pretekov sa stali Pavel Beťko (Stredisko lavínovej prevencie) a Matúš Jurečka (dobrovoľný záchranár, N. Tatry – Sever).

BMP02-768x511.jpg


Súvisiaci článok
Mintálová opäť ukázala svoj talent! Získala striebornú medailu v K1
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť